Бисквитки

Трън и Ждрелото на р. Ерма

Брезник

Брезник Брезник е град в Западна България. Намира се в област Перник и е административен център на община Брезник. Градът е трети по големина в областта след
Перник и Радомир. Отстои на 50 км западно от столицата София и на 20 км северозападно от областния център Перник. В близост се намират и градовете Батановци, Сливница и Трън.
Град Брезник принадлежи на историко-географската област Граово. Разположен е на 756 м надм. вис. в Брезнишката котловина, която от своя страна е заградена от планините Черна гора, Любаш, Стража, Завалска и Вискяр с ридовете Брезнишко бърдо, Гребен и Црънча. Най-близко до града се намира живописното Брезнишко бърдо (Бърдото), извисяващо се непосредствено в южния му край. В недрата на хълма има залежи н
а желязна руда с примеси на благородни метали. Тази даденост е причина в различни исторически периоди (от античността до началото на XX в.) на територията му да се развива рудодобивна дейност. От Бърдото бликат и два студени минерални извора (с температура 8 – 17 °C). Единият от тях, известен като „Желязната вода“, извира в местността „Лесков дол“ от стара руднична галерия. Водата му и
ма уникални качества - богата е на железни и сулфатни йони, поради което е подходяща за лечение на желязо-дефицитна анемия, стомашно-чревни, чернодробни и кожни заболявания (екземи). Другият извор се намира в м. „Ловен парк“ („Гъсто търне“) и водата му пълни открит плувен басейн.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Еднодневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София – с. Бусинци – с. Студен Извор – Трън – Ждрелото на р. Ерма – Брезник - София

» Отпътуване на:
29.06.2024
13.10.2024
17.11.2024

» Цена:
32 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 29.06.2024

Престой: Еднодневна

Цена: 32 лв.

1 ден 29.06.2024 София – с. Бусинци – с. Студен Извор – Трън – Ждрелото на р. Ерма – Брезник - София
Отпътуване от гр. София в 07:30 ч. в посока гр. Трън. Посещение на Музея на керамиката в село Бусинци. От ХVII до края на XIX век селото е било един от центровете на грънчарството в страната. В Бусинци е имало над 300 работилници с около 1500 грънчари. Грънчарското колело се е въртяло почти във всяка къща. Керамичната школа, създадена тук, е характерна с богатото орнаментиране на съдовете и с нюансите на жълтото и зеленото. Тук могат да се видят уникалните за трънския край изделия, като оканиче – малка стомна за вино и ракия, крондир – стомна с дупка по средата, ръкатка, болярски стакан и много други. Двете зали на експозицията показват над 1 300 експоната както на стари майстори, така и на модерното изкуство.
Посещение на Музея на киселото мляко в с. Студен Извор. Селото е родно място на д-р Стамен Григоров, който като студент по медицина в Женева през 1905 год. открива микрофлората на българското кисело мляко – млечнокиселата пръчица. Така националността на откривателя дава името на Lactobacillicus bulgaricus. Музеят се намира в традиционна българска къща с характерна за XIX век подредба и запознава с историята, производството и предимствата на уникалното българско кисело мляко.
По пътя към Ждрелото на р. Ерма ще посетим скалния параклис "Св. Петка". Легендата разказва, че светицата е живяла в тази пещера няколко години. За да избяга от войската, която идвала за нея, тя успяла да се скрие в отвор в скалата, като оставила в камъка следи от едната си длан и единия си крак, докато се катери. Войниците не я открили, но намерили в огнището току що изпечена питка. Един войник посегнал да си отчупи парче от нея, но питката веднага се вкаменила. И днес в малкия параклис може да се види вкаменената питка с отчупено парче, както и следите от ръката и крака на Св. Петка.
Пристигане на ждрелото на р. Ерма, с дължина около 100 метра и ширина в най-тясната си част около 5 метра. От двете страни на реката се издигат отвесни скали с височина около 150-200 м. Гледката, която се открива от екопътеката спира дъха с внушителните си скални образувания в речните ждрела, пенливи водопади и водни прагове. Разходка сред живописната природа . Свободно време за обяд. Късен следобяд – отпътуване за София. Кратък престой в гр. Брезник за разглеждане на средновековния храм „Св. Петка” . Пристигане в гр. София вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Посещение на Музея на бусинската керамика
 • Посещение на Музея на киселото мляко
 • Разходка в ждрелото на р. Ерма
 • Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси на посещаваните обекти:
            - Музей на Бусинската керамика – възрастни - 4 лв.; ученици - 2 лв;
            - Музей на киселото мляко – възрастни - 4 лв., ученици - 2 лв.
 • Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД "Армеец", София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 11,99 г. - минус 4 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека;
 • Необходим депозит при резервация: 100% от пакетната цена;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.

ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004737 / 05.11.2023 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".

КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител