Серес и Серски Манастир

Серес

Серес Серес е град в североизточна Гърция, разположен на 40 км от Кулата и на 80 км от  гр. Солун. Известен е още като "слънчевият град", заради големите разлики в температурите с България. Има богата история, която започва още преди хиляди години и има близо 60 - хилядно население.
Освен големите търговски улици, градът може да се похвали също и с голяма колекция от исторически и културни забележителности. Градът е преминал през много разрушения, пожари, превземания и нападения и въпреки това се е запазил и се развива от 17 век до днешни дни.
Сред местата, които трябва задължително да посетите, на първо място се нарежда Акрополът , който е на повече от 3400 години и е служел като защитна крепост на византийци, турци, българи и др. Разположен е на хълм над града, а по пътя за него ще видите и Агион Анаргирон, известна още като Долината на Светите Безсребърници.
Друга стара сграда е турският "Безистен" , построен през 1385 г, чието име означава "пазар на платове" и действително в миналото сградата се е използвала за покрит пазар за луксозни стоки. В днешно време там е Археологическият музей.
Освен него в града се намират още и Музеят на маслината, Природо-научният музей, Етнографския музей, Църковният музей.
Ако обичате животните - минете през езерото Керкини , където ще видите чапли, пеликани, щъркели, фламинго, корморани и други докато обикаляте с лодка, която можете да наемете от брега.
Не на последно място - хвърлете поглед и на построената от Теодор Комнин Базилика "Св. Теодорос", която е била жертва на един от многото пожари, типични за града в миналото.
Серес ще Ви изненада с още много сгради на културата, както и с много вкусна храна - задължително опитайте гръцкия вариант на дюнер - гирос, гарниран с традиционната за там салата дзадзики и разбира се всеизвестното гръцко узо.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Еднодневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - Серес - София

» Отпътуване на:
23.03.2024

» Цена:
49 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 23.03.2024

Престой: Еднодневна

Цена: 49 лв.

1 ден 23.03.2024 София – Серес – София
Отпътуване  в 06:30 ч. от пл. Сточна гара по маршрут София - ГКПП Кулата – Серес /225 км/. Пристигане в Серес. Посещение на Сереския манастир "Йоан Предтеча". Той е разположен в полите на планината Змийница (или Меникио, както се казва на гръцки) на 10 км от Серес, сред тишина и чист въздух. Смята се, че е основан в началото на XIII в. и тук се съхраняват ценни реликви. В манастира е погребан цариградският патриарх Генадий II Схоларий. В основния храм на манастира днес може да видите красиви византийски стенописи и дърворезба на възраст няколко века. През годините на османската власт тук служат много български монаси, а в училището към обителта се учат български деца. Свободно време за разходка. Отпътуване за гр. Серес.
Град Серес съществува без прекъсване от хиляди години, въпреки нападенията, разрушенията и пожарите през вековете от неолита до новото време. Градът е дълбоко свързан с българската история.
През 808 г. хан Крум превзема Серес или Сяр, както още е популярен в България. След въстановяването на Българската държава цар Асен I разгромява армията на Византия в известната битка при Сяр (1195 г.) и пленява нейния командващ севастократор Исаак. През 1205 г. Калоян, след победата при Одрин нанася тук още едно тежко поражение на Латинската империя, завладява града и отново го включва в българската държавна територия. Първото българско училище в Сяр е открито през 1871 г., създава се българска община, с чиято помощ се изгражда параклис. Българското класно училище е отворено през 1881 г. и  то поставя основите на известното Серско педагогическо училище, което до 1913 г. е основен учебен център на българите в Източна Македония.
Днес Серес е модерен красив град с интересна архитектура, паркове и паметници. Интересно е да се види Археологическия музей на централния площад, който в миналото е бил безистен /покрит пазар/. Заслужава си да се посети и базиликата "Св. Теодорос" от ХIII в., известна със своите стенописи, само един от които е оцелял след пожара през 1913 г. Улица "Етникис Андистасеос" е пътят, по който има най-голямо движение. Тук можете да се разходите по магазините или да седнете за едно кафе и сладкиш в едно от многобройните кафенета и сладкарници. Над града се издига древният Акропол /Кулас/, използван от римляни, византийци, българи и османци за защита на града. Отпътуване за България. Пристигане в София вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Посещение на Сереския манастир "Йоан Предтеча";
 • Пешеходна разходка в центъра на Серес;
 • Всички гранични и магистрални такси;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • Мед. застраховка на "ЗД Евроинс“ АД с асистанс с покритие 5000 евро и включено покритие COVID-19.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД "Армеец“, София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 11,99 г. – минус 4 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека;
 • Необходим депозит при резервация: 100 % от пакетната цена;
 • Лица над 85 годишна възраст не подлежат на застраховка;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.

Полезна информация:
Необходими документи:
 • Лична карта или паспорт с 3 месечна валидност след дата на връщане. За деца под 18 години, пътуващи с един родител или без родители – нотариално заверена декларация, че родителите са съгласни детето да пътува извън България;
 • За Република Гърция няма визови изисквания;
ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004737 / 05.11.2023 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".

КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител