Бисквитки

Ресиловски Манастир, Водопад Горица, Паничище и Сапарева Баня

Сапарева баня

Сапарева баня Сапарева Баня е град, разположен в Югозападна България, в близост до Дупница. Надморската височина, на която се намира града е 750 метра. Населението му наброява малко над 4 хиляди души.
Градът е известен със своите минерални извори - като основна забележителност в града е единственият по рода си на територията на Балканския полуостров Гейзер-фонтан. Температурата на водата е 103 градуса. Водата има естествен извор на 18 метра височина. Точно тези минерални извори са предпоставка за развитието на балнеоложки туризъм на територията на града. В Сапарева Баня има няколко басейна, които са едно приятно място за посещение, както лятото, така и през зимния сезон.
В близост до града са разположени и редица природни забележителности в Рила планина.
Сапарева Баня е малко градче, което може да предложи на своите посетители спокойствие и пълноценен отдих, заобиколено от красивата природа на местноста.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Еднодневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София – Ресиловски манастир – водопад Горица – Сапарева баня - София

» Отпътуване на:
23.06.2024
28.07.2024

» Цена:
30 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 23.06.2024

Престой: Еднодневна

Цена: 30 лв.

1 ден 23.06.2024 София – Ресиловски манастир – водопад Горица – Паничище - Сапарева баня - София
Отпътуване в посока Ресиловски манастир "Покров Богородичен" в 7:30 ч. Манастирът е разположен в северозападното подножие на Рила планина, в близост до с. Ресилово. Сведения за духовен живот на това място датират от началото на XX в., когато в него се е заселила подвижницата Елена, известна със строгото си отшелничество. През 1924 г. към нея се присъединили още няколко послушнички.
Изграждането на храма, посветен на честния покров на Божията майка, започнало през 1932 г. Средствата за построяването на храма са дарение от множеството благочестиви християни от различни краища на страната. Самият цар Борис III дарил немалка сума парични средства. Храмът е завършен през 1940 г. и тържествено осветен от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Флавиан. Днес манастирът е разширен, обновен и съхранява ценни икони, донесени от Зографския манастир, както и частици от мощите на няколко светци.
Посещение на водопад Горица или както още е известен, Овчарченският водопад, който се намира в северното подножие на Рила планина. Водопадът е образуван по течението на р. Горица, като височината му е цели 39 метра. Пейзажът представлява съчетание от буйна падаща вода, красива зеленина и величествени скали. Името на природната забележителност идва от историята, случила се тук по време на турското робство. В селото живели щастливо Горица и нейният избраник Йовица. Горица била много красива и един ден беят изпратил своите слуги да я отвлекат. Момичето побягнало към планината, където Йовица пасял овцете си, но турците я настигнали и за да не попадне в ръцете им, тя се хвърлила от високата скала в реката. Оттогава местните хора нарекли близкия водопад и реката на нейното име. Отпътуване за планинския курарт Паничище. Посещение на Посетителски информационен център Паничище към НП Рила, където ще се запознаем с природните богатства на Рила планина. Възможност за разходка и обяд в живописния район. Отпътуване за Сапарева баня – древното селище Германея. Градът е известен с горещите си минерални извори. Тук се намира единственият не само в България, но и на територията на континентална Европа гейзер – фонтан с температура 103° С . При археологически разкопки в района са открити паметници от тракийската древност, които свиделстват, че траките са оценили лечебните качества на бликащите минерални извори. Свободно време за обяд и разходка. Пристигане в София вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Посещение на Ресиловски манастир и водопад Горица;
 • Туристическа програма в Сапарева баня;
 • Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД "Армеец", София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 11,99 г. – минус 4 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека ;
 • Необходим депозит при резервация: 100% от пакетната цена;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Програмата като цяло не е подходяща за хора с ограничена подвижност.
ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004737 / 05.11.2023 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".


КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител