Манастир Св. Атанасий и Стара Загора

Стара Загора

Стара Загора Стара Загора е град в Южна България, намиращ се в Старозагорското поле. Има площ от 85 кв. км. и население - 150 хил. души. Най-ранни сведения за съществуването на живот на територията е още от 7 хил. г. пр. Хр. по времето на древните траки. Градът е носил много имена през различните епохи - Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Ески Хисар и др. Многото културни и археологически паметници говорят за така богатата история на Стара Загора. От особен интерес са Античният форум, Късноантичната подова мозайка, Дом-музей "Гео Милев" и Художествената галерия. Античния римски град Августа Траяна се намира в центъра на града и датира от 3 век. Представлява площад с формата на полукръг, крепостни стени, порти, кули и амфитеатрален аудиториум. От музеите могат да се видят музей "Неолитни жилища", Регионалния исторически музей и Музея на религиите. Паркът "Методий Кусев" пък, още известен като Аязмото, е първият парк от европейски тип в България. Той е изкуствено създаден през 1895 г. върху склоновете на Средна гора.
Стара Загора е древен град с богата история, обитаван от много цивилизации през вековете.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Еднодневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София – Манастир Св. Атанасий - Стара Загора - София

» Отпътуване на:
21.06.2020

» Цена:
37 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 21.06.2020

Престой: Еднодневна

Цена: 37 лв.

1 ден 21.06.2020 София – Манастир Св. Атанасий - Стара Загора - София
Отпътуване в 7:00 ч. по маршрут София – Манастир Св.Атанасий - Стара Загора. Пристигане в Стара Загора - петият по големина град в България. Съвременен град с хилядолетна история, с прави улици, красиви паркове, множество археологически, исторически и културни паметници. Разглеждане на забележителностите на града: Централната част, Регионалния исторически музей с ценни колекции от праисторическа керамика и култова пластика, антично стъкло и бронз, тракийски колесници и др., включен в 100-те Национални обекта, Музея "Неолитни жилища" - най-добре запазените и с най-богат инвентар неолитни жилища в Европа; Музея на Религиите, единствената оцеляла сграда след опожаряването на града през Руско-турската Освободителна война. Свободно време за разходка и обяд. Отпътуване за с. Златна ливада. Недалеч се намира най- стария манастир в Европа "Св.Атанасий" основан през 344 г., лично от  Атанасий Александрийски. Обителта е видяла и добро и зло, като най-голямата гавра е превръщането му в овчарник. Самия светец се явил на сън на един местен човек и го предупредил, че черни дни очакват този край заради оскверняването на мястото. Още на следващия ден добитъка бил изведен от манастира, а той лъснат за църковна служба. Скалите над  красивия манастира крият постница - дупка, в която монасите са се оттегляли по време на постите, за да се молят. Свободно време за разходка сред красивата природа. Отпътуване за гр.София около 16:30 ч. Пристигане вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен  туристически автобус;
 • Туристическа програма в Стара Загора;
 • Посещение на манастир ''Св.Атанасий” с. Златна ливада;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • Туристическа застраховка на ЗАД "Армеец".

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни  такси на посещаваните обекти
                   - Музей ,,Неолитни жилища"- Възрастни – 5 лв.; Пенсионери – 2 лв.
                   - Регионален Исторически Музей-  Възрастни - 5 лв; Пенсионери - 2 лв.;
                   - Музей на религиите -Възрастни - 3 лв. ; Пенсиоери -1 лв.;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД "Армеец", София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 12 г. - минус 4 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека;        
 • Необходим депозит при резервация: 100% от пакетната цена;
 • Лица над 69 годишна възраст не подлежат на застраховка;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата.Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.

ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100002303/05.11.2019 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".
КОМЕНТАРИ
нов офис