Бисквитки

Копривщица и Коледното Село в Чавдар

Копривщица

Копривщица Копривщица се намира в Същинска Средна гора по поречието на р. Тополница. Градът е разположен на 1030 метра надморска височина и има изразен континетален планински климат. Населението на града е около 2 350 души. Градът пленява своите посетители със запазените възрожденски къщи и кладъръмени улици.
Забележителностите, които може да се посетят в града са родната къща на Найден Геров, който е бил голям обществени, политик, учител и писател. Именно той открива първото българско класно училище в град Копривщица. Известен е и стова, че издава и първия многотомен „Речник на българский язик”. Църквата „Успение Богородично” е вкопана в земята ниска постройка, боядисана отвън за да не привлича внимание. Иконостасът е забележителен със своята фина дървена изработка изобразяваща библейски мотиви, растения и животни. Иконописите са дело на известни художници като Захари Зограф, Христо Енчев и други. Храмът „Свети Никола” е построен след всеобщото решение на Копривщенци да построят втора църква в града, той е построен през 1844 година. От архитектурна гледна точка са смесени турски и ренесансов стил. Църквата е изградена изцяло от каменни блокове, а иконостасът представлява рамки в бледо син цвят, в които са поставени иконите. Мавзолей „Априлци” е построен през 1928 година. В горната си част той представлява параклис, а долната костница. Мавзолеят е издигнат, в памет на загиналите в Априлската епопея. Калъчевият мост е една много интересна забележителност със значима история. На това място е бил направен първият изстрел поставил началото на Априлското въстание, а с кръвта на убитото заптие Тодор Каблешков подписва кървавото писмо, за да извести началото на въстанието. Градът може да предложи на туристите и други интересни забележителности и музеи за посещение. Копривщица е запазила своя възрожденски дух и го предава на всеки един от посетителите си.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Еднодневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - Копривщица - Чавдар - София

» Отпътуване на:
08.12.2024
22.12.2024

» Цена:
32 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 08.12.2024

Престой: Еднодневна

Промоционална цена до 01.10.2024: 30 лв.

Стандартна цена: 32 лв.

1 ден 08.12.2024 София – Копривщица – Чавдар - София
Отпътуване от гр.София в 8.00 ч към Архитектурно-исторически резерват Копривщица, един от Стоте национални туристически обекта. Възможност за посещение на забележителностите на този скътан в полите на Средна гора град-музей:- Къща-музей "Георги Бенковски", представител на типичната еснафска къща от времето на Възраждането; Къща-музей "Любен Каравелов", в която се съхранява експонираната оригинална Каравелова печатница от Букурещ; Къща-музей "Тодор Каблешков" - първият реставриран копривщенски възрожденски паметник, тук се съхранява ,, Кървавото писмо”; Църквата "Успение Богородично", построена през 1817 година от мирковски майстори, отличаваща се с високата си архитектурно-художествена стойност; Калъчевият мост - наричан още "Първата пушка", тъй като на 20 април 1876 г. е произведен първия изстрел, отбелязващ началото на Априлското въстание. Свободно време за обяд и разходка из красивия център на града. Отпътуване за с.Чавдар. Село Чавдар е наследник на най-старото население, откривано от учените в Средногорието. Живот тук е имало още преди 7000 години. Ще посетим Археологически парк ,,Тополница”, който е открит през 2012г. Това е комплекс от теренни площи, археологически център и неолитни жилища.
В парка се намира и голяма експозиционна зала, в която се разказва историята на намерените седем културни пласта в селищната могила и артефакати, които говорят за уседналия начин на живот и за поминъка на населението. В непосредствена близост до парк ,,Тополница” се намира параклис ,,Света Петка”. Според преданието тук са пренощували останките на светицата при пренасянето им в Търново по нареждане на цар Иван Асен II. Ще посетим и Коледния базар в селото, който стана традиционен от няколко години.. Свободно време за разходка и чаша греяно вино в красиво украсеният център на селото, реновиран по Европейски програми. Пристигане в София вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Туристическа програма в Чавдар;
 • Посещение на Археологически парк ,,Тополница”
 • Посещение на параклиса ,,Света Петка”;
 • Посещение на Фолклорен център Чавдар;
 • Туристическа програма в Копривщица;
 • Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Приблизителни входни такси за посещаваните обекти:
            - Цена на билет за парк ,,Тополница” – 4.00 лв.; за пенсионери, студенти и ученици – 3.00 лв.;
           - Цена на билет за посещение на един музей – 5.00 лв.; за ученици, студенти и пенсионери за един музей - 3.00 лв.;
           - Цена на билет за Фолклорен център – 3.00 лв.;
           - Цена на обиколен билет за посещение на шестте музейни къщи – 15.00 лв.; за ученици, студенти и пенсионери – 6.00 лв.
 • Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД „Армеец“,София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 11,99 г. - минус 4 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека;
 • Необходим депозит при резервация: 100% от пакетната цена;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата.Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.

ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004737 / 05.11.2023 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".

КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител