Клисурски Манастир и Вършец

Вършец

Вършец В Северозападната част на България се намира планинският град Вършец. Той е разположен в област Монтана, в близост до град Берковица, в подножието на връх Тодорини кукли. Известен е като куротен град заради минералните си лечебни води. Климатът тук е мек и планински. Населението достига до 8 000 души и се разпростира на площ от 81, 96 км2.
Предпочитана туристическа дестинация сред мнозина, гр. Вършец е дом на вторият по големина естествен природен парк на Балканите след Борисовата градина в София. В центърът на парка се намира местността  Иванчова поляна.
Първата лечебна баня е построена още през 1910г., но за съжаление не успява да побере всички болни нуждаещи се, за това през 1930г. се конструира втора такава, но с по-големи размери. Извиращата вода е с температура от 37 оС, изключително чиста и слабоминерализирана подходяща за консумация.
Художествената галерия във Вършец е интересно място за любопитни туристи. Тя побира в себе си 664 картини и 27 скулптури изваяни от глина, гипс или дърво.
Интересният общински музей се разделя на 4 типа. Античен, Археологически находки и монетна колекция, Етнографски, и Балнолечебен. Още наричан градът на здравето тук има множество почивни станции, къщи, хотели и др. Само на 5 км от града се намира местността Водопада, която привлича стотици хора.
Красиво планинско селище побрало в себе си история и красиви забележителности е любимо място на много туристи.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Еднодневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - Клисурски манастир - Вършец - София

» Отпътуване на:
12.10.2019

» Цена:
27 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 12.10.2019

Престой: Еднодневна

Цена: 27 лв.

1 ден София – Клисурски Манастир – Вършец
Отпътуване от гр.София в 7.30 ч към Клисурски манастир "Св.св. Кирил и Методий”. Манастира се намира в живописна местност, в западната част на Стара планина, в подножието на връх Тодорини кукли, в близост до курортното градче Вършец. Основан  през XIII век, манастирът многократно е бил разрушаван от турците, след което е възстановяван и днес можем да се насладим  на красивия манастирски комплекс. На територията на манастира има магерница, параклис, църква и аязмо с лековита вода, която идва от връх Тодорини кукли. Ще посетим и музея, в който ще се докоснете до много ценни експонати от историята на българската църква и държава, което ни подсказва, че манастира е бил културно и религиозно средище, чийто дух е запазен и до днес. Тук се съхраняват вещи на първия български екзарх - Антим I. Той става и първият български председател на Народното събрание след Освобождението.  Манастирът е  обявен за паметник на културата. Ще имате възможност да се разходите по алеите на добре поддържания парк както и да опитате някои месни специалитети. Свободно време.
Отпътуване за Вършец. Градът възниква около минерални извори и цялото му развитие е свързано с балнеологията. Разхождайки се ще видим първата държавна минерална баня, втория по големина парк в България,  както и "Слънчевата градина”, която е в непосредствена близост до алеята с многовековните чинари. Свободно време за разходка и обяд. Отпътуване за гр.София в 16.00 ч . Пристигане вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Туристическа програма във Вършец;
 • Посещение на Клисурски манастир;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • Туристическа застраховка на ЗАД "Армеец";

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси на посещаваните обекти;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД "Армеец", София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 12 г. - минус 4 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека;
 • Необходим депозит при резервация: 100% от пакетната цена;
 • Лица над 69 годишна възраст не подлежат на застраховка;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата.Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси;


ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 7500180000372/05.11.2018 на "Групама Застраховане" ЕАД - гр. София, бул. "Цариградско шосе" № 47 А, ЕИК BG131421443, тел. +359 2 904 64 00
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".
КОМЕНТАРИ
нов офис