Бисквитки

Ивановски Скални Църкви и Русе

Русе

Русе Русе е най-големия български град разположен по поречието на река Дунав. Намира се в Североизточната част на България. Южно от града е разположен хълмът Саръбаир, а интересното за него е, че там е поставената най-високата телевизионна кула в България - 204 метра. Градът е с площ от 187 кв. км., а надморската му височина е около 100 метра.
Русе е интересен град изпълнен с дългогодишна история, която е рефлектирала и върху архитектурата на сградите в града. Едни от най-ярките забележителности на града са Доходното здание, което в момента заема ролята на Театър. Сградата му е построена през 1902 година. Пантеона на Възрожденците също е едно от забележителните места на град Русе,  той представлява паметник-костница, в който са погребани 39 известни българи като Любен Каравелов, Баба Тонка, Панайот Хитов и други. Римската крепост Сексагинта Приста също привлича вниманието на множество туристи, които са решили да посетят града. Паметникът на Свободата е ключово място за русенци, които често определят своите срещи именно там. Интересно за него е, че фигурите на жената и лъвовете са дело на Арнолдо Цоки, архитект сътворил много паметници като един от тях е този на Цар Освободител. Русе може да предложи на своите посетители много забележителности, които със сигурност ще Ви впечатлят със своята красота и изисканост.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Двудневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София – пещера Орлова чука - Средновековна крепост Червен - Ивановски скални манастири - Русе - Басарбовски манастир - София

» Отпътуване на:
27.07.2024
28.09.2024
26.10.2024

» Цена:
175 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 27.07.2024

Престой: Двудневна

Цена: 175 лв.

1 ден 27.07.2024 София – пещера Орлова чука - Средновековна крепост Червен - Ивановски скални манастири - Русе
Отпътуване от гр. София в 07:00 ч. в посока Русе. Ще посетим пещерата Орлова Чука, която е открита през 1941 год. Името на пещерата е свързано със скалния венец, на който е разположен нейния вход и в миналото е бил убежище на орли. С дължината на галериите си над 13,5 км тя е втората по големина след пещерата Духлата. Тук могат да се видят красиви галерии и характерни пещерни образувания, като .Концертната зала, Големия сталактон,, Малката пропаст, най-голямата зала Големите сипеи, карстовото езерце "Изворчето", което изпълнява желания. Температурата е постоянна през цялата година – 14° С. Пещерата е обитавана от около 10 000 прилепа.
Отпътуване за средновековния град Червен. Най-силният разцвет на града е в периода на Втората Българска държава 12-14 век, когато Червен е бил административен, стопански и църковно- културен център. Крепостта се намира на скално възвишение над р. Черни Лом, която го защитава от три страни. Тук са открити солидни фортификационни съоръжения, 13 църкви, феодален замък, жилищни и обществени сгради. Най-внушителна е кулата Стражница, която е на 3 етажа и е висока 12 м., прототип за изграждането на Балдуиновата кула на Царевец. Свободно време за разглеждане на крепостта.
Отпътуване за Ивановски скални манастири, разположени в живописната долина на р. Русенски Лом. Първите отшелници са се заселили там още през XI век. Скалният манастир “Св. Архангел Михаил” е от ХІІІ в.. и обединява няколко групи от скални църкви, параклиси и килии. В неговите храмове са запазени стенописи с характерните черти на българското средновековно изкуство. Комплексът е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Отпътуване за Русе. Настаняване в хотела. Възможност за вечерна разходка по кея – за да се насладите на река Дунав по залез. Вечеря. Нощувка.

2 ден 28.07.2024 Русе - Басарбовски манастир - София
Закуска. Пешеходна разходка в центъра на Русе – най-големият ни дунавски град, най-европейския град в България, Малката Виена, както русенци го наричат с гордост. Проникването на европейската култура през XIX и началото на XX век променя атмосферата, бита и цялостния облик на града. Архитектурата в централната част на Русе е в неокласически стил и е съхранена до наши дни. Ще видим Доходното здание, Градската градина с Паметника на свободата, Историческия музей, Пантеона на възрожденците, къщата на Калиопа , крайбрежието на Дунава. Свободно време за обяд.
Отпътуване за Басарбовски манастир, единственият действащ скален манастир. Той носи името на най-известният си обитател Св. Димитрий Басарбовски, който е прекарал целия си живот на това място. Мощите на светеца, българин по произход, днес се намират в Патриаршеската катедрала в Букурещ. Отпътуване за София. Пристигане вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел **/*** в района на Русе
 • Посещение на пещера ,,Орлова чука”;
 • Посещение на крепостта Червен;
 • Посещение на Ивановски скални манастири;
 • Посещение на Басарбовски манастир;
 • Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси за посещаваните обекти:
           - крепостта Червен - възрастни - 6 лв., ученици и пенсионери - 5 лв.;
           - пещера Орлова чука - възрастни - 10 лв., ученици и пенсионери - 5 лв.;
           - Исторически музей в Русе - възрастни - 6 лв., ученици и студенти - 5 лв.;
           - къщата на Калиопа - възрастни - 6 лв., ученици и студенти - 5 лв.;
           - Ивановски скални манастири - възрастни - 6 лв., ученици и пенсионери - 5 лв.;
           - Басарбовски манастир - възрастни - 6 лв.

 • Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД „Армеец“, София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 11,99 г., настанено с двама възрастни в една стая – минус 15 лв.
Доплащане:
 • Настаняване в единична стая – плюс 40 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека;
 • Необходим депозит при резервация: 50% от пакетната цена;
 • Доплащане до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата.Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.

ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004737 / 05.11.2023 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".

КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител