Бисквитки

Черноморска Магия - Варна, Балчик и Калиакра

Варна

Варна Варна
В най-североизточната част на България, разположен на брега на Варненския залив и в непосредствена близост до Варненското езеро се намира и третият по големина град в страната- Варна. Заема площ от 238кв.км., а населението му наброява 348 748 души. Климатът има типичния морски и континентален характер.
В древността градът е носел името Одесос, а през 1949г. приема името Сталин, а по-късно е кръстен със сегашното му име. Варна е еднa от най-важните туристически центрове в България. Неведнъж наричана „Морската столица”, привлича вниманието на хиляди хора по света. Един великолепен курортен град, подходящ за развлечения и почивка. Разполага с красива плажна ивица, множество хотели, улици обсипани с магазини за сувенири и други стоки, както и разнообразни заведения за хранене. Варна е дом на едно от най-старите златни съкровища- съкровището от халколите, което дава и голяма културна значимост на града. Тук се намират и едни от най-красивите църкви. Една от тях е „Света Петка Българска”, която е най-голяма след Катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица”. Храмът „Успение Богородично” е най-старият запазен и действащ до момента. Той е построен през 1602г. Морската градина във Варна е страхотно място за разходка сред природата, Делфинариумът е често посещаван от туристите и грабва вниманието с уникалното шоу, представено от специално обучени делфини. Градът е известен и с традиционния празник Джулай морнинг, който се състои на 30 юни срещу 1 юли. Големи групи от хора се събират по плажната ивица, за да посрещнат изгрева над морето. Варна разполага с множество галерии и театри, които могат да се посетят. Музеите също не са за изпускане, един от най-посещаваните е Военноморският музей, както и Варненският Археологически музей.
Градът е важен транспортен възел за страната, защото има възможност за морски и въздушен транспорт. Тук се намира най-голямото пристанище в България, което разполага с 34 корабни места. Често се наблюдава и акустирането на много круизни кораби. Западно от града се намира и третата по важност аерогара- Летище Варна.
В Морската столица на България може да прекарате една чудесна почивка, като се насладите на уникалната гледка към водите на Черно море.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Тридневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - Плиска - Варна - Балчик - Калиакра - Варна - Аладжа манастир - Провадия - Крепостта Овеч - София

» Отпътуване на:
06.09.2024

» Цена:
319 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 06.09.2024

Престой: Тридневна

Промоционална цена до 30.06.2024: 299 лв.

Стандартна цена: 319 лв.

1 ден 06.09.2024 София – Плиска - Варна
Отпътуване от гр. София в 06:00 ч. в посока гр. Плиска. Тук, в първата бългрска столица, ще посетим уникалния музей, наречен "Дворът на кирилицата".  Двуметровите каменни букви, паметниците на светите братя Кирил и Методий и на цар Борис I Покръстител са изградени, за да се знае, че България е първата славянска държава, приела православието като официална религия и кирилицата като своя азбука. Отпътуване за гр. Варна. Свободно време за обяд. Разглеждане на забележителностите на града – Катедралният храм Св. Успение Богородично (един от символите на града. Първият камък при изграждането на храма е положил княз Александър I Батенберг през 1880 г.); Паметника на цар Калоян – една от най-красивите и най-нови забележителности в морската столица.
Военноморският музей - посетителите могат да видят оригинални древни котви и корабни останки, извадени от дъното на Черно море, корабни носови украшения, униформи на моряци и офицери. Настолни модели показват разнообразието на корабния състав на военния и търговския флот в различни периоди. Свободно време за разходка в Морската градина. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

2 ден 07.09.2024 Варна – Балчик – Калиакра – Варна
Закуска. Отпътуване за нос Калиакра. Нос Калиакра представлява удължен и стесняващ се скалист полуостров, вдаден на около 2 км навътре в морето. Това е едно от най-атрактивните за туристите място по Черноморието заради богатата история, запазената природа и красивите панорамни гледки. Склоновете на нос Калиакра се спускат на 60-70 м височина направо във водата. Вълните са издълбали в подножието им пещери и арки, които могат да се достигнат само откъм морето. В миналото тези пещери-тунели били свързани с крепостта и през тях се товарели и разтоварвали кораби. Свободно време за снимки.
Отпътуване за Балчик – малък живописен град разположен терасовидно на брега на Черно море. Това е един от най-древните европейски градове. Създаден е около средата на 6 в. пр. Хр. преди повече от 2600 години от гръцки колонисти върху руините на много по-ранно селище. Градът бил наречен на гръцкия бог на виното и веселието Дионис – Дионисополис. Посещение на Ботаническата градина с Двореца на румънската кралица Мария Александрина де Единбург. Университетската ботаническа градина се простира на площ от 194 дка и разполага с над 3500 растителни вида, които се увеличават непрекъснато. „Двореца” е бивша нейна лятна резиденция. Свободно време за разходка и обяд. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ден 08.09.2024 Варна – Аладжа манастир - Провадия – Крепостта Овеч – София
Закуска. Отпътуване за Аладжа манастир. Манастира възниква около 12 в., когато там започва заселването на аскетите-монаси. Пещерите му обаче са обитавани още през ранно византийската епоха и от тогава датират първите археологически материали намерени там – монети и няколко керамични парчета. През годините на Втората българска държава под влияние на исихасткото движение скалната обител достигнала своя най-голям разцвет. Животът в манастира заглъхва в началото или в средата на османското владичество. Понастоящем Аладжа манастир е нефункциониращ, без монаси и превърнат в паметник на културата и музей. Заради срутвания и слагания сегашния вид на манастира е по-различен от първоначалния. Днес могат да се различат останките на 20-на помещения и 3 църкви, разположени на две нива, свързани помежду си със стълбища изсечени в скалите. Свободно време за снимки. Отпътуване за гр. Провадия. Най-ранните открити следи от човешка дейност в района са датирани от 5 век пр. н. е., когато тези земи са били обитавани от траки. Днес град Провадия и околностите му, с многобройните културно-исторически обекти се превръща във все по-предпочитана туристическа дестинация. Посещение на една от най-старите крепости – Овеч. Крепостта е населявана последователно от траки, римляни, византийци, българи и турци. Най-силният период на Овеч е през 12-14 в., когато крепостта е военен, религиозен, икономически и административен център на региона. В крепостта са запазени основите на три средновековни църкви, една от които е митрополитска. Крепостта е имала водоснабдителна система, към която е включен 79-метров кладенец, както и щерни, в които са съхранявани зърнени храни. Свободно време за разходка и обяд. Отпътуване за София. Пристигане вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски и вечери без включени напитки в хотел **** в района на Варна;
 • Туристическа програма в Плиска, Варна и Балчик;
 • Фотопауза на нос Калиакра;
 • Посещение на Аладжа манастир;
 • Посещение на крепостта Овеч;
 • Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси за посещаваните обекти:
           - Дворът на кирилицата в Плиска – възрастни – 10 лв., ученици и пенсионери над 65 г. - 6 лв.;
           - Военноморски музей – възрастни – 5 лв., ученици и пенсионери – 2 лв.;
           - Ботаническата градина и Двореца в Балчик – около 15 лв.;
           - Аладжа манастир – възрастни – 5 лв., деца – 2 лв.

 • Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД „Армеец“,София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 11,99 г., настанено с двама възрастни в една стая – минус 20 лв.
Доплащане:
 • Настаняване в единична стая – плюс 80 лв.
   

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека;
 • Необходим депозит при резервация: 50 % от пакетната цена;
 • Доплащане до 20 дни преди датата на отпътуване;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата.Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.

ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004737/05.11.2024 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".

КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител