Бисквитки

Асеновград и Араповски Манастир

Асеновград

Асеновград Асеновград е град в Южна България и е най-големият необластен град в страната. Намира се в област Пловдив и има площ от 78 кв. км. Населението му е малко над 50 хиляди. Състои се предимно от българи, но се срещат и турци и цигани. Асеновград има благоприятен климат с мека зима и хладно лято, а през територията му преминават 2 реки - Чая и Юговска.
Градът е наричан "Малкият Йерусалим" поради многото си църкви, параклиси и манастири. Интерес за туристите могат да представляват църквата Св. Богородица–Успение, Средновековната църква "Св. Йоан Предтеча", Горноводенски манастир Св. св. Кирик и Юлита, Мулдавски манастир и други. От музеите най-известните са Палеонтологичния, Историческия и музея на авиацията, намиращ се на територията на село Крумово. В близост до града са разположени Бачковският манастир, скалният феномен Беланташ и Чудните мостове. На 2 км. от Асеновград се намира Асеновата крепост, датираща още от времето на древните траки, а името си носи от цар Иван Асен II, който я поправя и заздравява поредица от пъти. Крепостта е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта. Градът е още известен с множеството си магазини и бутици за булченски рокли и аксесоари. Асеновград е едновременно търговски и културен център и именно това го прави много желана туристическа дестинация.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Еднодневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - Пловдив - Араповски манастир - Асеновград - София

» Отпътуване на:
05.10.2024

» Цена:
42 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 05.10.2024

Престой: Еднодневна

Цена: 42 лв.

1 ден 05.10.2024 София - Пловдив - Араповски манастир - Асеновград - София
Отпътуване от гр. София в 07:30 ч. по маршрут София – Пловдив – Араповски манастир - Асеновград - София. Посещение на Араповският манастир „Св.Неделя“, основан през 19 в. Това е единственият манастир, построен по време на турското робство. Строителството му започва през 1856 г. край свещено аязмо с лековита вода. Съществуват безброй легенди и предания за чудодейната сила на водата му, помогнала на незрящи хора да прогледнат. Няколко години по-късно тук е открито училище. Недалеч от църквата в манастирския двор се издига кула - крепост, известна като кулата на Ангел войвода, служила за наблюдателница и жилищна постройка. Отпътуване за гр. Асеновград. Тук  ще посетим църквата "Света Богородица - Благовещение",  наричана от хората  „Рибната църква”, заради чудотворната икона на Света Богородица наричана още ,,Бързата Света Богородица” и аязмото с лековита вода. Хората вярват, че ако са болни или имат проблем и се нуждаят от бързо решение, е достатъчно да се помолят пред тази икона и ще получат бързо разрешение на ситуацията. За аязмото има поверие, че там има черна рибка, която могат да видят само праведните, чиито молитви Богородица е чула. Днес има няколко рибки и пак важи същото – видиш ли ги, молбата ти ще бъде изпълнена. Историята разказва, че църкавата е построена на място, където е имало тракийско светилище. През XI век е построен параклис, а доста по-късно през XIX век е изградена църква. Църквата е изографисана от Захари Зограф и Одрински майстори. Свободно време за разходка и обяд в Асеновград. Отпътуване за гр.София. Пристигане в София вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Посещение на Араповски манастир;
 • Туристическа програма в Асеновград;
 • Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД „Армеец“,София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 11.99 г. - минус 4 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека;        
 • Необходим депозит при резервация: 100 % от пакетната цена;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.

ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004737 / 05.11.2023 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".

КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител