Асеновград и Араповски Манастир

Асеновград

Асеновград Асеновград е град в Южна България и е най-големият необластен град в страната. Намира се в област Пловдив и има площ от 78 кв. км. Населението му е малко над 50 хиляди. Състои се предимно от българи, но се срещат и турци и цигани. Асеновград има благоприятен климат с мека зима и хладно лято, а през територията му преминават 2 реки - Чая и Юговска.
Градът е наричан "Малкият Йерусалим" поради многото си църкви, параклиси и манастири. Интерес за туристите могат да представляват църквата Св. Богородица–Успение, Средновековната църква "Св. Йоан Предтеча", Горноводенски манастир Св. св. Кирик и Юлита, Мулдавски манастир и други. От музеите най-известните са Палеонтологичния, Историческия и музея на авиацията, намиращ се на територията на село Крумово. В близост до града са разположени Бачковският манастир, скалният феномен Беланташ и Чудните мостове. На 2 км. от Асеновград се намира Асеновата крепост, датираща още от времето на древните траки, а името си носи от цар Иван Асен II, който я поправя и заздравява поредица от пъти. Крепостта е включена в списъка на Стоте национални туристически обекта. Градът е още известен с множеството си магазини и бутици за булченски рокли и аксесоари. Асеновград е едновременно търговски и културен център и именно това го прави много желана туристическа дестинация.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Еднодневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - Пловдив - Араповски манастир - Асеновград - София

» Отпътуване на:
15.03.2020

» Цена:
29 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 15.03.2020

Престой: Еднодневна

Цена: 29 лв.

1 ден 15.03.2020 София - Пловдив - Араповски манастир - Асеновград
Отпътуване от гр. София в 7:30 ч. по маршрут София – Пловдив – Араповски манастир - Асеновград - София. Посещение на Араповският манастир „Св.Неделя“ , основан през 19 в. Това е единственият манастир, построен по време на турското робство. Строителството му започва през 1856 г. край свещено аязмо с лековита вода. Съществуват безброй легенди и предания за чудодейната сила на водата му, помогнала на незрящи хора да прогледнат. Няколко години по-късно тук е открито училище. Недалеч от църквата в манастирския двор се издига кула -крепост, известна като кулата на Ангел войвода, служила за наблюдателница и жилищна постройка. Отпътуване за гр. Асеновград. Тук  ще посетим църквата "Света Богородица - Благовещение",  наричана от хората  „Рибната църква”, заради чудотворната икона на Света Богородица наричана още ,,Бързата Света Богородица” и аязмото с лековита вода. Хората вярват, че ако са болни или имат проблем и се нуждаят от бързо решение, е достатъчно да се помолят пред тази икона и ще получат бързо разрешение на ситуацията. За аязмото има поверие, че там има черна рибка, която могат да видят само праведните, чиито молитви Богородица е чула. Днес има няколко рибки и пак важи същото – видиш ли ги, молбата ти ще бъде изпълнена. Историята разказва, че църкавата е построена на място, където е имало тракийско светилище. През XI век е построен параклис, а доста по-късно през XIX век е изградена църква. Църквата е изографисана от Захари Зограф и Одрински майстори. Свободно време за разходка в Асеновград. Отпътуване за гр.София около 16:00 ч. Пристигане в София вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен  туристически автобус;
 • Посещение на Араповски манастир;
 • Туристическа програма в Асеновград;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • Туристическа застраховка на ЗАД "Армеец".

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД „Армеец“,София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 11.99 г. - минус 4 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека;        
 • Необходим депозит при резервация: 100% от пакетната цена;
 • Лица над 69 годишна възраст не подлежат на застраховка;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата.Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.


ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100002303/05.11.2019 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".
КОМЕНТАРИ
AppStore QR
GooglePlay QR