Бисквитки

Стрелча

Стрелча

Стрелча Стрелча е град разположен в Централна България, област Пазарджик. Землището на град Стрелча е разположено в южното подножие на Същинска Средна гора сред живописна котловина, заобиколена от планинския венец на върховете Стръмонос, Бунай и Вълк. Богатите лековити минерални извори, мекият климат и плодородните почви и гори привличат човека още от най – дълбока древност. С добре изградената си инфраструктура и удобно географско положение, градът е изходен пункт за маршрути в Същинска Средна гора, които водят до известни природни и исторически обекти: Панагюрище, Копривщица, Хисаря, Карлово, връх „Влък“, „Барикадите“, връх „Богдан“, Каменната приказка, Крепостите и др. Община Стрелча е разположена в най-големия розопроизводителен район в България, като розовите градини обхващат около 4 200 дка.  Твърдисе, че Стрелчанската роза дава най-качественото розово масло в страната. Освен розите, в последните години в района на Стрелча успешно се отглежда лавандула, от която се извлича първокласно етерично масло. Различни епохи са оставили своя отпечатък върху облика на Стрелча през нейната многовековна история. На територията на общината има запазени следи от присъствието на праисторически хора, траки, славяни, византийци, римляни и българи. В района на Стрелча са регистрирани над 300 гробни могили. В Стрелча е имало седем български църкви, факт, който доказва стопанския и духовен разцвет, в който османците заварват селището. Общината е богата на природни и културно-исторически забележителности: уникален тракийски култов комплекс – Хероон „Жаба могила”, средновековна крепост „Галата”, възрожденски комплекс, стрелченски скални образования, останки от римско селище, тракийски светилища и капища, антични друмища и мостове. Музейното дело в Стрелча води началото си от 40-те години на XX век, когато местни ентусиасти създават богата музейна сбирка. С решение на Министерството на културата от месец август 2002 г. сбирката е преобразувана в Исторически музей. Експозициите на музея са разположени в къща, специално строена за музей по прототип на къщата на чорбаджи Нешо Грозев. Изложените експонати са обособени в три отдела: „Археология”, „Българските земи XV-XIX век” и „Художествен”, по един във всеки от етажите на къщата.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Еднодневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София – Стрелча - София

» Отпътуване на:
06.07.2024
24.08.2024
20.10.2024

» Цена:
37 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 06.07.2024

Престой: Еднодневна

Цена: 37 лв.

1 ден 06.07.2024г. София – Стрелча - София
Отпътуване от гр.София в 7.30 ч към Стрелча, град с многовековна история, скътан  в прегръдките на Същинска Средна гора.  Горещите минерални извори и богатството на исторически паметници привличат много посетители през цялата година.  В землището на град Стрелча са открити около 300 могили. Ще посетим най-голямата от тях -  тракийската култова гробница Жаба могила  с диаметър 90 м и височина 20 м., проучена  през 1976 г. от екипа на д-р Георги Китов. Отпътуване за Стрелча. Посещение на Историческия музей, който се  състои  от две къщи, Грозева и Неделева, разположени в един двор. В първата са експонирани раздели "Археология", “Българските земи ХV – ХІХв.”, в който важно място заема участието на стрелчани в Априлското въстание,  и Художествен отдел. В Неделевата къща е разположена  постоянна изложба за розобера - основният поминък на стрелчани  до наши дни. През цялото лято тази година гостува  Историческият  музей на Горна Оряховица с  автентична кръчма от доброто старо време със старинни бутилки, опаковки и  обзавеждне. Свободно време за обяд. Посещение на мегалитния комплекс Скумсале - един от най-големите градежи на траките, с множество разнообразни обекти с култово предназначение - жервеници, тронове и други изкуствено обработени скални обекти.  Светилищният комплекс е с дължина от 2 км и ширина 800 м., на около 7 км от Стрелча – кратка пешеходна разходка в полите на Средна гора. Около 16 ч отпътуване за София. Пристигане в София вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Посещение на Жаба могила /при подходящи метереологични условия /;
 • Посещение на Историческия музей;
 • Посещение на Скумсале/при подходящи метереологични условия /;
 • Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
Приблизителни входни такси за посещаваните обекти:
 • Жаба могила - възрастни – 3.00 лв., ученици – 1.50 лв., за група над 10 души – 2.00 лв. на човек
 • Исторически музей - възрастни – 3.00 лв., ученици – 1.50 лв., за група над 10 души – 2.00 лв. на човек
 • Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД "Армеец", София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 11,99 г. – минус 4 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека ;
 • Необходим депозит при резервация: 100% от пакетната цена;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата.Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.

Полезна информация:

ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004737 / 05.11.2023 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".
КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител