Бисквитки

Осоговски манастир, Лесновски манастир и Кратово

Кратово

Кратово Кратово е град разположен в североизточната част на Република Македония. Градът се намира на западните склонове на Осговската плнаина. Надморската височина на града е 600 метра. Климатът в Кратово е от умерено-континентален и планиски тип, характеризиращ се със средногодишна температура от около 11 градуса. Населението му наброява около 7 000 души.
Забележителностите, които може да се посетят не са много, но голям интерес за туристите представлява архитектурата на сградите от XIX век и единствената детска художествена галерия в Европа. Забележителен в района на Кратово е и Лесновският манастир. Кратово е малко градче, което приветства посетителите си с приятна и спокойна обстановка.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Двудневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - Осоговски манастир - Кратово - Лесновски манастир - с. Старо Нагоричане - София

» Отпътуване на:
31.08.2024

» Цена:
175 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 31.08.2024

Престой: Двудневна

Цена: 175 лв.

1 ден 31.08.2024 София –Крива Паланка - Кратово
Отпътуване в 07:00 ч. от гр.София, пл. Сточна гара към Република Северна Македония по маршрут: София  – Кюстендил -  Крива Паланка – Кратово. Посещение на манастира “Св. Йоаким Осоговски”, разположен в подножието на Осоговска планина, в близост до Крива Паланка. Йоаким Осоговски е български светец, един от най-верните последователи на Св. Иван Рилски. Той прекарва живота си като отшелник в пост и молитва в пещера край р.Сарандапор, където след смъртта си е погребан. По-късно мощите му са открити от монах на име Теофан и са положени в построената църква в негова памет. В средата на 12 в. около църквата е изграден едноименният манастир, който в началото на 13 в. е бил посетен от цар Калоян. Днес манастирът приема множество посетители, които идват в светата обител и се любуват на прекрасната природа. Отпътуване за гр. Крива Паланка. Свободно време за разходка,  пазар и обяд.
Отпътуване за гр. Кратово, разположен амфитеатрално на западните склонове на Осоговска планина, в кратера на отдавна изгаснал вулкан. Като важно селище през Средновековието, тук  са изградени  дванадесет каменни кули, свързани с подземни тунели. Днес  са останали шест от тях, а заедно с каменните мостове придават средновековен вид на града. Настаняване в хотел. Туристическа обиколка на града с местен екскурзовод. Вечеря.Нощувка.

2 ден 01.09.2024 Кратово – Лесновски манастир  -  с. Старо Нагоричане - София
Закуска. Отпътуване към Лесновски манастир – ставропигиален манастир на Македонската православна църква.  През XI в.  Св. Гаврил Лесновски,  духовен ученики последователна свети Иван Рилски,  създава манастира, след което се отдава на отшелничество в близка пещера. Възобновяван няколко пъти през вековете, а в днешния си вид манастирът е  оформен от йеромонах  Гаврил Светогорец , който през 1974 г. пристига от Света Гора.
 Отпътуване за с. Старо Нагоричане, където се намира  манастирът  „Св. Георги”, свързан с името на третия  ученик и последовател на св. Иван Рилски – св. Прохор Пчински. Манастирът е изграден през XI в. от император Роман IV Диоген с цел полагане мощите на светеца,  пребивавал в близка пещера. Храмът впечатлява с типичните похвати на византийското архитектурно изкуство, както и с изключително добре запазените стенописи  във византийски стил от XIV в.  Отпътуване към София. Пристигане вечерта.

 

Цената включва:

 • Транспорт комфортен туристически автобус;
 • 1 нощувка със закуска;
 • Вечеря с богато меню и включена консумация на алкохолни и безалкохолни напитки и жива музика;
 • Посещение на Крива Паланка
 • Туристическа програма в гр. Кратово
 • Посещение на манастирите Осоговски, Лесновски и Старо Нагоричане.
 • Екскурзоводско обслужване;
 • Мед. застраховка на "ЗД Евроинс"АД с асистанс с покритие 5000 евро и включено покритие COVID-19.

Цената не включва:

 •  Разходи от личен характер;
 •  Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД "Армеец", София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 11,99 г. настанено с двама възрастни - минус 20 лв.
Доплащане:
 • Настаняване в единична стая - плюс 50 лв.

Забележки:

 •   Минимален брой туристи: 40 човека;
 •   Необходим депозит при резервация: 50% от пакетната цена;
 •   Доплащане до 10 дни преди датата на отпътуване;
 •   Лица над 85 годишна възраст не подлежат на застраховка;
 •   Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 •   Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 •   Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата.Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.

Полезна информация:
Необходими документи:
 • Лична карта или паспорт с 3 месечна валидност след дата на връщане. За деца под 18 години, пътуващи с един родител или без родители – нотариално заверена декларация, че родителите са съгласни детето да пътува извън България.
 • За Република Северна Македония няма визови изисквания
ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004737 / 05.11.2023 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".
КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител