Бисквитки

Легендите на Северозапада - Враца, Видин и Белоградчик

Враца

Враца Враца е най-големият Северозападен град в България. Населението наборява 57 771 жители. Климатът тук е умереноконтинентален. Враца има красива природа и забележителни места, които могат да се посетят. Регионално-историческият музей  се намира в края на централния площад „Христо Ботев”. Той е отворен за посетители още от 1980г. Музеят има 9 зали и 3 къта. Той съхранява най-голямото тракийско съкровище намирано някога, а именно рогозенското. Друг впечатляващ експонат е скелетите на най-древния човек откриван в България. Красивата статуя на българския поет и революционер Христо Ботев се намира на едноименния площад и грабва вниманието на хиляди минувачи заради големите си размери. Един от символите на града е кулата на Мешчиите. Местните казват, че кулата датира от 16 век и е имала жилищно-отбранителна функция. По търговската пешеходна улица има много кафенета и ресторанти, както и многобройни магазинчета за сувенири и най-различни други стоки.
Само на 16км. от гр. Враца се намира най-посещаваната пещера у нас- Леденика. Тя е отворена за посещение целогодишно. Водопадът Скаклия е непостоянно течащ, но е най-високият в България. Намира се във Врачанския балкан и впечатлява със своята красота и величие. Водопадът Боров е не по-малко красив. Отскоро е създадена и туристическа пътека, която прави достъпът до него лесен за всички желаещи да го видят отблизо. На 15км. от Враца се намира водната пещера Понора. Тя е дълга цели 3,5км.
За малките посетители Враца разполага с два еко-увеселителни паркове.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Двудневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София – Мездра – в.Околчица - Враца – Видин – Белоградчик - София

» Отпътуване на:
10.08.2024
05.10.2024

» Цена:
165 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 10.08.2024

Престой: Двудневна

Цена: 165 лв.

1 ден 10.08.2024 София – Мездра – Враца - Видин
Отпътуване в 7.30ч. от гр. София, пл. „Сточна гара“ по маршрут: София – Мездра – Враца - Видин. Пристигане в Мездра – град, известен повече като възлова жп гара по линията София – Горна Оряховица. Мездра обаче ще ни изненада със следи от цивилизации на над 7 000 години.  На хълма над р. Искър, Археологическият комплекс Калето ще ни разкрие Каменното съкровище на Мездра – от първите заселници от V хилядолетие пр. Хр., тракийското племе трибали, римско укрепление и византийски период чак до старобългарската крепост. Отпътуване за Враца. Посещение на къщата - музей Баба Илийца в с. Челопек, етнографски музей създаден за Вазовата героиня от разказа „Една българка”. Продължаваме към връх Околчица,  където на 2 юни 1876 г. се разиграва последната битка на Ботевата чета. Подвигът на Христо Ботев и неговите четници е увековечен с 35 - метров паметник с опълченски кръстпрез 1938 г. Фотопауза сред красивата природа на Врачанския Балкан. Пристигане във Враца – градът, чийто девиз е “Град като Балкана - древен и млад”. Туристическа програма във Враца: посещение на Регионалния исторически музей, където се пазят безценните тракийски съкровища от Рогозен и Могиланска могила; Етнографския възрожденски комплекс "Софроний Врачански", включващ църква, възрожденско училище и възрожденски къщи и уникалния за страната ни Музей на файтоните; паметника на Христо Ботев. Свободно време за обяд и за разходка в центъра на Враца. Около 15 ч. отпътуване за Видин. Пристигане в града на Дунав, известен с богатата си история и интересната архитектура. Настаняване в хотел 3*. Вечеря. Нощувка.

2 ден 11.08.2024 Видин – София
Закуска. Пешеходна разходка в центъра на Видин. Посещение на емблемата на града -крепостта „Баба Вида”, една от най-запазените средновековни крепости в България, турския конак, превърнат в Музей на историята на Видинския край, църквата „Св. Димитър”, Джамията на Пазвантоглу, Синагогата. Свободно време за разходка в крайдунавския парк и за обяд. Отпътуване за Белоградчик. Посещение на уникалната природна забележителност Белоградчишките скали. Природата е изваяла в продължение на хилядолетия причудливи форми, а народното въображение е дало наименованията им – Мадоната, Мечката, Ученичката и др. През вековете непристъпността на скалите е била използвана от различни владетели за крепост, охранявала пътишата, минаващи през района. Около 16 ч. – отпътуване за София. Пристигане на пл. Сточна гара вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел **/*** в района на Видин;
 • Туристическа програма в Мездра, Враца, Видин и Белоградчик;
 • Посещение на връх Околчица;
 • Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси за посещаваните обекти:
        -  Къща-музей  "Баба Илийца” - 2лв.за възрастни; 1лв. за ученици и пенсионери;
        -  Исторически музей Враца – 8 лвза възрастни,  3 лв за  пенсионери,  4 лв учащи;
        -  Възрожденски комплекс "Софроний Врачански" – 7 лв за възрастни, 3 лв за  пенсионери,  3 лв учащи;    
        -  Крепост „Баба   Вида” 4лв.за възрастни; 2лв. за ученици и пенсионери; 
        -  Исторически музей „Конака”  4лв.за възрастни; 2лв. за ученици и пенсионери
        -  Белоградчишка крепост –6 лв. за възрастни; 4 лв. за ученици и пенсионери;
 • Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД "Армеец", София, ул. Стефан Караджа 2

Отстъпки:

 • Дете до 11.99 г., настанено в стая с двама възрастни –  минус 20лв.

Доплащане:
 • Настаняване в единична стая -плюс 40 лв.

Забележки:


 • Минимален брой туристи: 40 човека;
 • Необходим депозит при резервация: 50% от пакетната цена;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.
ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004737/05.11.2023 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".
КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител