Великден в Тутракан и Силистра

Силистра

Силистра   Силистра е град в Североизточна България. Разположен е на десния бряг на река Дунав на 20 м надморска височина. Силистра е един от най-старите български градове, с много богата и древна история. Създаден е преди около 2400 години като римската крепост Дуросторум.
  В областта има много римски останки. Тук се намира една от най-ценните в Европа късноантична гробница с древни стенописи от 4 век. Днес следите от древното минало са експонирани в самия център на града в архитектурно–археологическия резерват „Дуросторум – Дръстър – Силистра“ с разкритата наскоро „Патриаршеска базилика“ на патриарх Дамян – първият български патриарх. Базиликата е първата патриаршеска църква в българската държава и втора по големина в страната.
  На един от най-красивите хълмове край Силистра е издигната „Меджиди Табия“ – добре запазена турска отбранителна крепост, датираща от 1847 г. Уникалното при нея са подземните тунели, които стигат от хълма до ключови места в другия край на града.
  В околностите на Силистра (с. Сребърна) се намира резерватът Сребърна – сред най-ценните резервати в страната, където могат да се видят колонии от пеликани, които летуват там всяка година, както и голяма колекция от препарирани животни. Могат да се слушат и уникални звуци от фауната на местността по време на обиколка из сградата на резервата.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Четиридневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - резерват "Сребърна" - Силистра - Алфатар - Силистра - Тутракан - София

» Отпътуване на:
03.05.2024

» Цена:
425 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 03.05.2024

Престой: Четиридневна

Промоционална цена до 31.03.2024: 410 лв.

Стандартна цена: 425 лв.

1 ден 03.05.2024  София – резерват „Сребърна” – Силистра
Отпътуване от гр. София в 06:30 ч. в посока Силистра. По пътя разглеждане на биосферен резерват „Сребърна”,  обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Това е единственото голямо езеро, запазено след пресушаването на многобройните блата и езера по дунавското ни крайбрежие с площ около 2 км², а цялата площ на резервата обхваща 14 км². Предполага се, че името на езерото е свързано с водната трева лъщене, която блести като сребро през ясните лунни нощи. Международната му значимост се определя най-вече от голямото разнообразие на птичия свят, тъй като се намира на пътя на прелетните птици от Европа към Африка – Via Pontica. Около 150 вида застрашени птици зимуват тук, като голямата бяла чапла и къдроглавият пеликан, като колонията от пеликани е уникална за страната и рядкост за Европа. Посещение на Природонаучният музей с експозиция от препарирани обитатели на резервата. От музея чрез видеовръзка с картина и звук в сърцето на блатото могат да се наблюдават птиците. Свободно време. Пристигане в Силистра, античния Дуросторум и средновековния Дръстър. Разположен е на десния бряг на р. Дунав и бележи границата с Румъния. Настаняване в хотел. Вечеря.  

2 ден 04.05.2024  Силистра – с. Остров,  Румъния - Силистра
Закуска. Отпътуване за  Румъния   за посещение на манастира  „Дервент”, който се намира на 20 км от границата в с. Остров. Легендите разказват, че тук св. Апостол Андрей Първозвани е проповядвал и кръщавал местните хора.   Изворът, който той използвал за кръщелен купол, съществува и до ден днешен, аязмото с лековита вода е извън манастирския двор. В самия манастир  се съхранява  чудотворната икона на Пресвета Богородица  и  камък от първия храм, построен на това място преди две хиляди години. Чудодейният камък е  с лечебни свойства, расте, като  поема болките и страданията на вярващите,  а болните оздравяват.  Днес  Дервентския манастир е  един от най-посещаваните религиозни обекти в Добруджа.  
Връщане в Силистра в ранния следобед. Свободно време за разходка в крайдунавския парк. Вечеря. Възможност за посещение на великденската литургия в катедралния храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел”. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ. Нощувка.

3ден 05.05.2024 Силистра – Алфатар – Силистра
Закуска. Отпътуване за гр. Алфатар. Градът има богато културно-историческо наследство. Разглеждане на Добруджанска къща „Алфатар”. Тя е изградена през 1893 г. и представя уникалните добруджански обичаи, традиции и фолклор. Връщане в Силистра. Свободно време за обяд. Туристическа програма: посещение на Етнографския музей със своята уникална сбирка пресъздаваща живота в региона; посещение на Историческия музей, с добре съхранените експонати от дълбока древност до днес от Силистра и околността; Крепостта Дръстър, построена от император Юстиниан Велики. Фотопауза. Свободно време в красивия парк „Дунавска градина” – прекрасно място за разходка в непосредствена близост до р. Дунав. Свободно време. Празнична Великденска вечеря. Нощувка.
 
4ден 06.05.2024 Силистра – Тутракан – София
Закуска. Отпътуване за Тутракан, разположен по брега на р. Дунав. Посещение на крепостта Трансмариска, определена за едно от Чудесата на България. Името на крепостта означава „Селище зад блатата”. По време на археологически разкопки са открити части от северната стена - замък с две четириъгълни кули и друга част от южната стена. Разглеждане на архитектурен комплекс „Рибарска махала”. Това е единственото в страната естествено обособило се по поречието на реката рибарско селище. Рибарската махала е разположена в североизточната част на Тутракан. Тя е паметник на културата от национално значение с висока степен на автентичност. Посещение на музейната експозиция на Етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене”. Свободно време за обяд и разходка. Пристигане в София късно вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 3 нощувки със закуски и 2 стандартни вечери в хотел 5* в района на Силистра;
 • Празнична Великденска вечеря с DJ;
 • Ползване на закрит басейн и фитнес;
 • Посещение на Природонаучен музей „Сребърна”;
 • Туристическа програма в Силистра, Алфатар и Тутракан;
 • Посещение на манастира Дервент - с. Остров, Румъния;
 • Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси за посещаваните обекти:
           - Природонаучен музей „Сребърна” – възрастни – 6 лв., ученици и пенсионери – 3 лв.;
           - Регионален исторически музей в Силистра – възрастни - 3 лв., пенсионери - 1 лв.;
           - Етнографски музей Силистра - възрастни - 3 лв., ученици и пенсионери - 1 лв.;
           - Рибарска махала - възрастни - 5лв., ученици и пенсионери – 4 лв.;
           - Музей на Дунавския риболов и лодкостроене – възрастни - 5 лв., ученици и пенсионери – 3 лв.
 • Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД "Армеец", София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 11,99 г., настанено в стая с двама възрастни – минус 60 лв.
Доплащане:
 • Настаняване в единична стая – плюс 120 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека ;
 • Необходим депозит при резервация: 50% от пакетната цена;
 • Доплащане до 20 дни преди датата на отпътуване;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.
ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004737 / 05.11.2023 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".

КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител