Бисквитки

Тайните на Лудогорието - Търговище - Разград - Свещари

Разград

Разград Разград e град v североизточна България, на река Бели Лом. Той е най-големият производител на антибиотици в България, а също така произвежда бетон, порцелан и стъкло и е селскостопански център за зърно, зеленчуци и дървен материал. Между XV и XIX век Разград е бил турски. Историческите паметници в града включват джамията Ибрахим Паша (построена през 1614 г.).
Разград е наследник на римското селище, наречено Абритус (руините му са разположени в близост до града), като последното е установено на мястото на тракийско селище с неизвестно име. Средновековното българско селище, наречено Хразград (Хрисград), е възникнало върху останките от руините на византийския град, вече унищожени при нашествията.
През 1388 г. тя попада под турско управление. От 1573 г. градът постепенно прераства в център на занаятите. Хората отглеждали копринени буби. Имало е търговска колония от Дубровник, датираща от 16 век.
Някои от забележителностите са: църквата "Св. Никола" датираща от края на 19 век. Часовниковата кула е тънко каменно тяло във формата на паралелепипед с дървена надстройка с часовников механизъм в нея. Висока е 26,15 м; майсторът Тодор Тончев от Трявна я построява през 1864 г., замествайки стара кула от 18 век. Историческият музей се намира както в града, така и в археологическия резерват Абритус; Етнографският комплекс; Къщата-музей на професор Димитър Ненов има същия адрес; Музейната колекция на Станка и Никола Икономови; Художествената галерия Д. Данаилов; Художествената галерия „Илия Петров“; Бронзовата скулптура в Момина чешма; Мавзолей на руските войници, загинали в Руско-турската освободителна война.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Двудневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - Търговище - Разград - Свещари - Исперих - София

» Отпътуване на:
27.07.2024

» Цена:
175 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 27.07.2024

Престой: Двудневна

Цена: 175 лв.

1 ден 27.07.2024 София – Търговище - Разград
Отпътуване в 07:00 ч. от гр. София по маршрут София – Търговище - Разград. Посеяние на гр. Търговище. Разходка в модерния център на града и във възрожденския квартал Вароша, чиито тесни улички ни връщат два века назад. Старинните къщи са реставрирани и в някои от тях са превърнати в музеи, като тази на Никола Симов – знаменосеца на Ботевата чета, Славейковото училище, църквата „Успение Богородично” от 1851 год. Свободно време за обяд.
Отпътуване за Разград. С пристигането в града, столицата на Лудогорието, както с любов го наричат жителите му, се посещава Археологическия резерват „Абритус” с площ от 150 дка, най-забележителната част от който е античният град Абритус. Крепостта е построена върху развалините на тракийско селище и през IV – V век се превръща в един от най-големите римски градове на територията на днешна Североизточна България. Археологическите разкопки от 1954 година до наши дни разкриват жилищни сгради, улици, колонади, части от крепостни стени, релефи, статуи и още много безценни артефакти, част от които се съхраняват в музея на крепостта. Резерватът е включен в Стоте национални туристически обекта.
Настаняване в хотел. Свободно време за разходка в центъра на Разград: Часовниковата кула от 1864 год., символ на града, Момина чешма, джамията „Ибрахим паша". Вечеря. Нощувка.

2 ден 28.07.2024 Разград – Свещари – Исперих – София
Закуска. Отпътуване за Историко-археологическия резерват „Сборяново”, който обхваща Свещарската гробница, древния град Хелис, за който се предполага, че е бил столица на гетите, мюсюлманското светилище Демир баба теке, могили, светилища и некрополи. Посещение на Свещарската тракийска царска гробница. С уникална архитектура и богата украса, изключително добре запазена, според учените, тя е последният дом на Дромихет – царят на племето гети. Обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и Стоте национални туристически обекта. Посещение на Демир баба теке, място, почитано както от мюсюлманите, така и от християните. Построено е през XVI век върху стари тракийски и християнски светилища. Легендите разказват, че тук е гробът на духовния баща на алианите Демир Баба /Железният баща/, а християните го приемат и за свой светец. Тук се преплитат езически митове, различни вярвания и ритуали и е място за преклонение от хора от всички възрасти и вероизповедания. Отпътуване за Исперих, кратък престой с време за обяд и разходка в града. Отпътуване за София. Пристигане вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел *** в района на Разград;
 • Посещение на Търговище;
 • Туристическа програма в Разград с посещение на АР Абритус;
 • Посещение на ИАР „Сборяново: Тракийската гробница и Демир баба теке.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Приблизителни входни такси за посещаваните обекти:
           - Археологически резерват "Абритус" - 3 лв.;
           - Свещарска тракийска гробница - 10 лв.
 • Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД „Армеец“,София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 11,99 г., настанено в стая с двама възрастни – минус 10 лв.
Доплащане:
 • Настаняване в единична стая - плюс 40 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека ;
 • Необходим депозит при резервация: 50 % от пакетната цена;
 • Доплащане до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.
ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004737/ 05.11.2023 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".

КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител