Бисквитки

Празник на Буквите

Велико Търново

Велико Търново  Велико Търново е разположен в подножието на Стара планина и централна България. Градът се простира на хълмовете Царевец, Трапезица и Света гора. Надморската височина на града е 325 м. Населението е малко над 72 000 души. Градът с всяка година привлича все повече туристи.
 Велико Търново предлага на своите посетители множество забележителности. Крепостта Царевец се намира на едноименния хълм, който е по средата между другите два хълма - Трапезица и Света гора. Крепостта представлява един много красив паметник на Средновековната култура. Самоводската чаршия е малка уличка, отрупана с автентични работилници и множество магазинчета за сувенири. В една от пресечките на тази улица се намира и къщата на Емилиян Станев, роден в града, а в единия край на уличката има паметник на Стефан Стамболов. Археологически музей, в него туристите могат да се насладят на много експозиции, изобразяващи развитието на дългогодишната история на града като се набляга върху периода от Средновековието, когато Велико Търново е столица. Музей „Възраждане и учредително събрание”: в музея могат да се видят експозиции, представящи христичнското изкуство по време на османското владичество и освободителните действия на Търновския край. Експозициите са разположени в триетажна сграда, която в миналото заемала дейността на турски конак. Музей „Затвор” представлява триетажна сграда, като един приземен и два горни етажа. В този музей могат да се видят възстановки на килиите и уредите за мъчение. На първия етаж е поставено и фототабло с видни български личности, излежавали присъдите си там като Васил Левски, Тодор Каблешков и други. Музей „Нова и най-нова история на България”, в една от залите му е разположена временна експозиция „Велико Търново и българската държавност”, показваща чрез снимки събития като учредяването на Първото и Второто Велико народно събрание, Съединението и други. Друга зала на същия музей представя постоянна експозиция „Войни за национално обединение на България”, която привлича своите посетители с карти, изобразяващи военните действия. Трите исторически музея се намират в непосредствена близост един до друг.  Паметник „Асеневци” е построен през 1985 година в чест от навършването на 800 години от въстанието на братята Асен и Петър. Църква „Св. Четиридесет мъченици”: тя е построена от Иван Асен II по случай победата на българите в битката при Клокотница. Църквата се състои от продълговата базилика и по-малка пристройка, достреона по-късно откъм западната страна. Велико Търново е град, който може да предложи на своите посетители едно незбравимо изживяване. 

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Тридневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - Велико Търново - Шумен - Плиска - Велики Преслав - Шумен - Свещари - София

» Отпътуване на:
ОЧАКВАЙТЕ СКОРО

» Цена:
335 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: ОЧАКВАЙТЕ СКОРО!!!

Престой: Тридневна

Цена: 335 лв.

1 ден 26.05.2023 София – Велико Търново – Шумен
Отпътуване в 07:00 ч. от гр. София, пл. „Сточна гара“ по маршрут: София – Шумен. Туристическа програма в гр. Шумен: Шуменската крепост – една от най-древните по българските земи; монументът „Създатели на българската държава”, величествено извисяващ се над Шуменското плато и символизиращ идеята за основаването, развитието и възхода на нашата държава от VІІ до Х в.; Регионалният исторически музей с богата колекция, църквата „Св. Георги”; Томбул джамия от 1744 г. – най-големият турски култов паметник в България. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

2 ден 27.05.2023 Шумен – Плиска - Велики Преслав – Шумен
Закуска. Отпътуване към Плиска, столицата на Първата българска държава, мястото, където е създадена и откъдето е поела своя път кирилицата не само до всички кътчета на нашата родина, но и към редица страни, където да се наложи като писмена норма.  Музеят „Дворът на кирилицата” е уникален паметник на културата, изграден, за да напомня на идните поколения този исторически факт, да не позволи да потънат в забвение авторът на кирилската азбука Климент и цар Борис І Михаил, владетелят, горещо подкрепящ и щедро подпомагащ неговата дейност. Ежегодно на 24 май единственият в света паметник на кирилицата събира тук хора от всички националности, използващи тази азбука, за да се преклонят пред светинята. Туристическа програма: посещение на музея „Дворът на кирилицата” в комплекс „Стара Плиска” за участие в тържествената програма; разглеждане на Националния историко-археологически резерват Плиска – Голямата базилика, където се предполага, че Борис І е приел монашеския сан, Цитаделата, Големият дворец (Тронната зала) и Малкият дворец.
Отпътуване към гр. Велики Преслав – втората столица на Първата българска държава от 893 г., средище на духовен и книжовен живот, което винаги ще се свързва със Златния век на България и цар Симеон. Туристическа програма: разглеждане на Националния историко-археологически резерват „Велики Преслав” и манастира в Патлейна, където след отказването си от властта се оттегля цар Борис І. Връщане обратно в хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

3 ден 28.05.2023 Шумен – Свещари – София
Закуска. Отпътуване за уникалната тракийска царска гробница в Свещари от ІІІ в. пр. Хр., включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1985 г. заради пищната украса, уникалната композиция от дванадесет статуи на жени и съвършената външна архитектура. Отпътуване за София. Пристигане в София вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел 4* в района на Шумен;
 • Туристическа програма в гр. Шумен;
 • Посещение на комплекс „Стара Плиска” и Национален историко-археологически резерват Плиска;
 • Посещение на Националния историко-археологически резерват Велики Преслав и манастира в Патлейна;
 • Посещение на тракийската царска гробница в Свещари;
 • Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси за посещаваните обекти:
            - Шуменска крепост – възрастни – 3 лв.; учащи и хора с увреждания – 1 лв.;
            - Монумент „Създатели на българската държава” – възрастни – 3 лв.; деца и учащи – 1 лв.;
            - Регионален исторически музей – Шумен ” – възрастни – 3 лв.; ученици и студенти – 1 лв.;
            - Томбул джамия – възрастни – 4 лв.; учащи – 2 лв.;
            - Музей „Дворът на кирилицата” – възрастни – 8 лв.; ученици и лица над 65 г. – 4 лв.; деца до 7 г. - безплатно;
            - Национален историко-археологически резерват Плиска ” – възрастни – 5 лв.; ученици и студенти – 2 лв.;
            - Национален историко-археологически резерват „Велики Преслав” – възрастни – 4 лв.; ученици и студенти – 1 лв.;
            - Тракийска царска гробница в Свещари – възрастни 10 лв.; ученици и студенти – 5 лв. /с включена беседа/;
 • Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД „Армеец“,София, ул. Стефан Караджа 2.


Отстъпки:

 • Деца до 11,99 г., настанени с двама възрастни в стая - минус 40 лв.
Доплащане:
 • Настаняване в единична стая - плюс 70 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека;
 • Необходим депозит при резервация 50 % от пакетната цена;
 • Доплащане до 20 дни преди датата на отпътуване;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата.Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.

ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004104 / 05.11.2022 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".

КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител