Kрепост Траянови Врата и Костенец

Костенец

Костенец Костенец е град в Югозападна България. Разположен е в подножието на Рила планина на около 70 км. от гр. София. Има площ от 109 кв. км. и население от 8000 души. Климатът е умерено-континентален с горещо лято и много студена зима.
Градът е известен с изобилието си от минерални извори и надгробни могили. Датира още от бронзовата епоха, а от I-ви до началото на II-ри век територията му се намира в провинция Сердика на Римската империя. Официалното наименование Костенец придобива след обединяването на 3 селища през 1964 г. – Костенец баня, Момин проход и Момина баня.
Районът е икономически развит - има заводи за хартия, металообработване, за производство на обувки, PVC дограма и др.
Известни забележителности са крепостта Траянови врата, съществуваща още от римско време и Костенски водопад, разположен в курорта Вили Костенец.
Други места, които си струва да се видят са красивият 150-годишен храм „Св. Архангел Михаил“, Храм "Свети Великомъченик Георги", манастирът „Свети Спас“ и др.
Костенец е един изключително стар град с интересна история и омайваща атмосфера. С неговите топли минерални извори е перфектен за почивка от градското еднообразие.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Еднодневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - Траянови врата - Костенец - София

» Отпътуване на:
22.08.2020

» Цена:
20 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 22.08.2020

Престой: Еднодневна

Цена: 20 лв.

1 ден 22.08.2020 София - Траянови врата - Костенец - София
Отпътуване за крепостта "Траянови врата" в 8:00 ч. Тук ще разгледаме останките от крепостта, която е построена през II век от римския император Траян като символична граница между провинциите Тракия и Македония. Крепостта е била широка 15 м и висока  24 стъпки. Тук през 986 г. войските на цар Самуил печелят важна битка над византийците, предвождани от император Василий II. Тази битка забавя с 22 години падането на България под византийско владичество.
Продължаване по маршрута към с. Костенец, където ще разгледаме църквата "Св Архангел Михаил". Тя е най-голямата по размери в Ихтиманска духовна околия. Представлява трикорабна куполна базилика, построена през 1854 г. Църквата има запазени уникални стенописи и книги на възраст повече от век. След това ще се отправим към Костенски водопад, който е разположен на р. Чавча в центъра на Вили Костенец. Обявен е за природна забележителност през 1974 г. Височината на пада на водата е около 12 м, като най-голям обем вода се изливат през пролетта с топенето на снеговете. В скалите до водопада е имало баня с топла минерална вода със седем извора, която дълго време се е ползвала от местното население, но впоследствие е била разрушена при земетресение. Свободно време за разходка и обяд в близките заведения сред красивата природа. Отпътуване за София  в 16:30 ч. Пристигане в София привечер.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен  туристически автобус;
 • Посещение на крепостта Траянови врата;
 • Туристическа програма в Костенец;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • Туристическа застраховка на ЗАД "Армеец“.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входна такса за крепостта Траянови врата;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД "Армеец“, София, ул. Стефан Караджа  2.

Отстъпки:

 • Дете до 12 г. - минус 4 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека;
 • Необходим депозит при резервация: 100% от пакетната цена;
 • Лица над 69 годишна възраст не подлежат на застраховка;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата.Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.

ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100002303/05.11.2019 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".
КОМЕНТАРИ
AppStore QR
GooglePlay QR