Исландия - Ледената Земя

Рейкявик

Рейкявик Рѐйкявик е най-големият град в Исландия и най-северната столица в света.
Разположен е в югозападната част на страната, в залива Фахсафлоуи на Атлантическия океан. Населението му е 119 108 души към 2011 г.
В Рейкявик промишленото и битовото отопление се осигуряват от термалните води. Някога хората перяли в горещите извори и дори пекли хляба си в дупки в земята. Градината на горещите извори – така наричат градчето Хверагерди, намиращо се на няколко километра на изток от Рейкявик. В Хверагерди има оранжерии, затопляни от термални води. Благодарение на тях в студената Исландия се отглеждат банани, грозде, зеленчуци, орхидеи и рози.
Рейкявик е разположен в югозападната част на Исландия. През ледената епоха голяма част от площта на Рейкявик е била покрита от ледник, докато друга част се е намирала под морската повърхност. В миналото намиращите се в близост хълмове са били активни вулкани.
След края на ледниковата епоха, издигането на земната повърхност е унищожило съществуващите ледници. Вулканични изригвания и земетресения са оформили днешния релеф. През Рейкявик тече река Елидаа, която е неплавателна. На 10 км. на север от столицата се намира планината Еся (914 м).
По-голямата част от града е разположена на п-ов Селтярнарнес.

» Транспорт:
Самолет

» Продължителност:
Седемдневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София – Франкфурт - Рейкявик - Златният кръг - ферма Фридхаймар - Рейкявик – Национален парк Вахтнайокутъл - Ювна Исландия - Рейкянес – Синята Лагуна - Рейкявик – Франкфурт – София

» Отпътуване на:
ОЧАКВАЙТЕ СКОРО

» Цена:
€ 2265

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: ОЧАКВАЙТЕ СКОРО!!!

Престой: Седемдневна

Цена: € 2265

1 ден 26.05.2020 София - Франкфурт - Рейкявик
Среща на летище София, Терминал 2 в 04:30 ч. за полет за Рейкявик през Франкфурт в 06:30 ч.
В 07:55 ч. пристигане във Франкфурт, кратък престой на летището след което полет за Рейкявик в 11:20 ч. Пристигане на летището в Рейкявик 13:00 ч.
Трансфер до хотел Island 4* или подобен в Рейкявик. Настаняване и свободно време. Нощувка.

2 ден 27.05.2020 Рейкявик
Туристическа обиколка в центъра на Рейкявик, напомнящ лабиринт от тесни улички със стари дървени къщи от края на XIX и началото на XX век: църквата „Хатлгримскиркя” старинната къща Хьофди - станала популярна със знаменателната среща на Рейгън и Горбачов през 1986 г., скулптурата Солфар, Кметството, езерото Тьорнин, Парламента, пристанището, концертната зала Harpa, сградата Perlan (Перлата) - причудливо творение на архитектурата с чисто практическо предназначение. Върху четири огромни цилиндъра, които събират горещата вода, бликаща от недрата на земята и разпределят по водопреносната мрежа, стои тераса и върху и огромен стъклен купол, който пък покрива въртящ се панорамен ресторант, а гледката, която се открива от терасата е невероятна. По време на обиколката ще научите за елфите, викингите, северното сияние, културата и начина на живот на исландците.
Следобед по желание възможност за наблюдение на китове (срещу допълнително заплащане). Ще се качите на специален туристически кораб за наблюдение на китове. От капитана и екипажа ще научите интересни факти за различните видове китове и морски птици, които се очаква да видите.
Завръщане в хотел Island 4* или подобен в Рейкявик. Нощувка.

3 ден 28.05.2020 Златният кръг - ферма Фридхаймар
Закуса. Целодневна екскурзия до т.нар. „Златен кръг”  – панорамен маршрут, който разкрива едни от най-емблематичните природни феномени на Исландия - националният парк Тингветлир (ЮНЕСКО) и долината Хаукадалур. В парка Тингветлир се намира националният парламент Атинги, уникалният водопад Гълфос и езерото Тингвалаватн. Оттук се вижда голямата пукнатина в земната повърхност, която разделя американската и евразийската плоча. Долината Хаукадалур е известна със своите гейзери Гейсир и Строкур, които изхвърлят гореща вода и пара на височина от около 25 м през 5 минути и са едни от най-сниманите природни забележителности в Европа.
Следобед посещение на оранжерия в доматената ферма Фридхаймар (включена в цената). Ще имаме възможност да научим за процесите на оранжерийното градинарство в този студен климат с толкова дълга и сурова зима. Забележителното е, че се създава среда с топли средиземноморски условия през цялата година и това дава възможност за почти целогодишно земеделие. Атриумът включва и изложба за използването на геотермално отопление в исландското градинарство. Завръщане в хотел Island 4* или подобен в Рейкявик. Нощувка.

4 ден 29.05.2020 Рейкявик - Национален парк Вахтнайокутъл
Сутринта освобождаване на стаите и отпътуване към ледниковото езеро Йокулсарлон и Националния парк Вахтнайокутъл с най-големия глетчер в Исландия, под който все още има активни вулкани. Вахтнайокутъл е най-големият ледник в Европа и покрива около 8% от територията на Исландия. Средната дебелина на леда е около 400 метра, а под него все още има действащи вулкани. По пътя ще посетим Ейрарбаки – исторически търговска столица на Исландия. Около обяд – пристигане в Националния парк, откъдето се открива великолепен планински пейзаж, а в далечината изплува силуетът на действащия вулкан Ейяфятлайокутл, чието последно изригване е през 2010 г. По време на обиколката днес ще видите и Свещената скала, за която се вярва, че е дом на елфите.
Възможност за разходка с корабче тип „Амфибия” по езерото Йокулсарлон сред плаващи късове лед (срещу допълнително заплащане). Настаняване в хотел Laki 3* или подобен в района на Национален парк Скафтафел. Нощувка.

5 ден 30.05.2020 Южна Исландия
Закуска. Освобождаване на стаите и отпътуване към Рейкявик.
По пътя целодневна екскурзия в южната част на Исландия (включена в цената). Фото пауза един от природните феномени в Исландия - Рейнисфяра – петкилометровата плажна ивица от фин черен пясък. Оттук се открива гледка към Дирхолай – малък полуостров със скални масиви, едно от предпочитаните места за гнездене на редица редки птици, между които и тъпоклюната кайра. Пясъкът и скалите имат вулканичен произход. Обиколката продължава към най-големите и красиви водопади в страната – Скогафос и Селяландсфос. В зависимост от метеорологичните условия в този ден ще може да посетим и глетчера Солхемайокул. Пътят минава през пасторални пейзажи от селца и ферми. Настаняване в хотел Island 4* или подобен в Рейкявик. Нощувка.

6 ден 31.05.2020 Рейкянес - Синята Лагуна
Закуска. Освобождаване на хотела. Екскурзия до п-в Рейкянес (включена в цената), където между полетата от лава и геотермални извори, наистина ще усетите силата и мощта на тази млада земя. Полуостровът е единственото място в света, където средноатлантическият хребет се вижда над морското равнище. Ще се разходим до Гриндавик, градче разположено сред полета от лава в непосредствена близост до Атлантическия океан и ще стигнем до най-стария морския фар в Исландия. Предстои ни разходка по моста Лейф Лаки, който свързва две континентални плочи: Евразийска и Северноамериканска. Ще имаме възможност да се похвалим, че сме преминали от Европа в Северна Америка само за няколко минути.
Следобед – двучасов престой в най-известната атракция в Исландия - Синята лагуна, естествен геотермален басейн, разположен сред вулканични късове (входният билет е включен в цената с ползване на кърпи). Ще имате възможност да се насладите на релаксиращи бани сред невероятна природа и чист въздух.
Вечерта - трансфер до летището.

7 ден 01.06.2020 Рейкявик - Франкфурт - София
Полет за София през Франкфурт в 00:25 ч. Кацане на летището в Франкфурт в 05:50 ч. Полет за София в 08:00 ч. Пристигане на летище София в 11:10 ч.


Цената включва:

 • Самолетни билети София – Франкфурт – Рейкявик – Франкфурт – София с АК Lufthansa с включени летищни такси, чекиран багаж до 23 кг и ръчен багаж до 8 кг;
 • Трансфери летище – хотел – летище;
 • 4 нощувки със закуски в хотел Island 4* или подобен в Рейкявик;
 • 1 нощувка със закуска в хотел Laki 3* или подобен в района на Национален парк Скафтафел или подобен;
 • Транспорт с автобус по описаната програма;
 • Обиколка в центъра на Рейкявик;
 • Целодневна екскурзия до т.нар. „Златен кръг”;
 • Посещение на оранжерия в доматената ферма Фридхаймар;
 • Посещение на Националния парк Вахтнайокутъл, където се намира най-големият глетчер в Европа;
 • Целодневна екскурзия в южната част на Исландия;
 • Екскурзия до п-в Рейкянес и разходка по моста Лейф Лаки, който свързва Европа и Северна Америка;
 • Посещение на Синята Лагуна с включен входен билет с ползване на кърпи;
 • Екскурзоводски услуги по описаната програма;
 • Водач от България по време на пътуването.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Допълнителни екскурзии, които се заявяват и заплащат най-късно при доплащането на пакетната цена (цените и минимилният брой записани подлежат на препотвърждение):
 • Възможност за наблюдение на китове – плюс 228 лв. за възрастни и 116 лв. за деца до 11 г.;
 • Разходка с корабче тип „Амфибия” по езерото Йокулсарлон сред плаващи късове лед (продължителност около 30-40 мин.) - плюс 95 лв. за възрастни и 40 лв. за деца до 11 г.;
 • Храна, напитки и услуги, неупоменати в програмата;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД „Армеец“,София, ул. Стефан Караджа 2.

Забележки:

 • Минимален брой туристи - 19 човека;
 • Необходим депозит при резервация - 50%;
 • Доплащане до 45 дни преди датата на отпътуване (до 10.04.2020);
 • Срок за уведомление за несъбран минимум – 30 дни преди датата на отпътуване;
 • Туроперторът си запазва правото на промяна на обявените хотели по програмата с други, но идентични по качество и категория;
 • Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата;
 • Срокове за анулации и неустойки: - при наличие на повече от 90 дни преди датата на отпътуване – неустойка не се удържа; между 90-ия и 45-ия ден преди датата на заминаване се удържа размерът на внесения депозит; между 45-ия и 30-ия ден преди датата на заминаване се удържа 70% от стойността на екскурзията; при по-малко от 30 дни преди датата на заминаване се удържа 100% от стойността на екскурзията.
Допълнителна информация:
Необходими документи:
 • Международен паспорт с валидност 6 месеца след датата на връщане;
 • За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родител;
 • Няма медицински изисквания за пътуването.

ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100002303/05.11.2019 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".
КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител