Бисквитки

Буйновско и Триградско Ждрело

Девин

Девин Град Девин се намира в южната част на България, на 45 км от град Смолян и на 220 км от София. Девин е разположен на 710 м надморска височина, в югозападната част на Родопите. Населението на града е около 7200 души.
Девинският район спада към преходно-континенталната климатична зона. Климатът се характеризира с по-ниски летни температури и по-обилни валежи през зимата. Средните годишни температури се движат от 4° С за най-високите части на района до 10° С за по-ниските. Есента е по-топла от пролетта. Важен фактор за развитието на балнео и СПА туризма е чистият въздух в района.
Девин е прочут основно с минералните си извори, като температурата на водата варира от 16º до 76 ºС. Минералните извори при село Беден, на 12 км от Девин, извират с температурата от 76° С. Чрез топлопровод около 4.5 л/сек. от дебита се отвеждат в Девин. В западната част на Девин е сярното изворче с температура от 16° С. Минералният извор в местността Посестра с температура 37° С се намира в долината на река Въча, на 6-7 км от Девин.
Живописният планински район край Девин е изключително подходящ за пешеходни преходи. На 4 км от Девин се намира скалният феномен Слона. Село Триград е на около 26 км от града, а до него се стига по Триградското ждрело, което е обявено за защитена територия. От едната страна на пътя до Триград е река Триградска, а от другата страна има отвесни скали, високи до 300 м. Ждрелото е обявено за защитена местност със Заповед No.4021 от 06.12.1963. Тук се намира и пещерата Дяволското гърло, за която се носят много легенди. Друга пещера в района е Харамийската – до нея може да се стигне по пътека, която започва от паркинга на Дяволското гърло. В Харамийската пещера са открити останки от първобитни хора. Влизането в нея става само с водач и подходяща екипировка. На 10 км от Дяволското гърло е красивата Ягодинска пещера. Като прочут СПА курорт Девин приема гостите си в модерни хотели с луксозни СПА центрове. Настаняване е възможно и в къщи за гости и семейни хотели. Селата в Родопите са прочути с гостоприемството и традиционните гозби и също са вариант за настаняване. В този регион се намира и архитектурният резерват Широка лъка. На около 34 км от Девин е зимният курорт Пампорово, а на около 40 км е друг ски курорт – Чепеларе. В Смолян и Чепеларе могат да бъдат посетени няколко музея, разказващи за историята на Родопите.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Двудневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - яз. Батак - Доспат - Триград - Тешел - Ягодинска пещера - София

» Отпътуване на:
03.08.2024

» Цена:
155 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 03.08.2024

Престой: Двудневна

Цена: 155 лв.

1 ден  03.08.2024 София – язовир Батак – язовир Доспат – Триград.
Отпътуване от гр. София в 7:30 ч. по маршрут София - яз. Батак -яз. Доспат – Триград. Фотопауза в курорта Цигов чарк на брега на яз. Батак. Отпътуване за яз. Доспат.  Почивка за обяд  при язовира /необходимо е да се носи суха храна/.  Пътят продължава към Триградското ждрело, третото по дължина в България, с впечатляващи гледки по пролома на р. Триградска.  Възможност за посещение на  пещерата Дяволското гърло, за която се разказват легенди от древни времена, и  с  най-високия подземен водопад на Балканите (42 м)
Настаняване в  хижа Триградски скали,  на около 1 км преди с. Триград. Свободно време за почивка или възможност за изкачване на пътеката  /ок. 15 мин./ над Триградското ждрело с невероятна  гледка към района.  Включване в екопътеката Триград – Ягодина / много лек преход/, по която се слиза в Триград. Връщане в хижата.  Възможност за вечеря. Нощувка.

2 ден 04.08.2024  с. Тешел – Буйновско ждрело – Ягодинска пещера - София
Закуска.  Отпътуване  към с. Тешел, откъдето  с джипове /срещу  допълнително заплащане/ се отива към  Буйновското ждрело.  Тук Буйновскта река, която се счита за начало на река Въча, е издълбала живописното ждрело. То е най-дългото  в България /около 11 км/ и е изключително красиво.  Възможност за изкачване с високопроходими автомобили до Панорамната площадка „Орлово око”, изградена на връх Св. Илия, на височина 1563 м  с  великолепни гледки към Буйновското ждрело, Родопите,  Рила и Пирин.  Възможност за кратък преход от с. Ягодина  до Ягодинска пещера по екопътеката Триград – Ягодина /около 40 мин./. Туристите, които не се включат в прехода, ще бъдат откарани до пещерата с джипове.
Възможност за посещение на Ягодинска пещера  с обща  дължина на галериите над 10 км,  от които 1 250 м са достъпни за туристи.   В пещерата са представени почти всички видове пещерни образувания – драперии, сталагмити, цевични сталактити, сталактони, леопардова кожа, пещерни бисери и др.  Известна е и с енеолитното  пещерно жилище.  Температурата е 6 °, а влажността е 92 %, поради което за посещение на пещерата са необходими топли дрехи.   Свободно време за обяд в ресторанта срещу пещерата.
Отпътуване с бусове /с допълнително заплащане/ до Тешел, където е прекачването в автобуса.   Отпътуване за София. Пристигане на Сточна гара вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен  туристически автобус;
 • 1 нощувка със закуска в хижа Триградски скали в района на с.Триград;
 • Посещение на яз. Батак и яз. Доспат;
 • Посещение на Ягодинска пещера и Пещера Дяволското гърло;
 • Посещение на Триградското ждрело и Буйновско ждрело;
 • Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

 •  Разходи от личен характер;
 •  Ползване на високопроходими автомобили - 16 лв.;
 •  Приблизителни  входни такси за посещаваните обекти:
            - Пещера "Дяволското гърло" – работещи – 9 лв., пенсионери и студенти – 8 лв., учащи – 4 лв., ТЕЛК и деца до 7 г. – безплатно;
            - Ягодинска пещера - над 18 години – 12 лв., студенти – 10 лв., учащи и ТЕЛК до 70%  - 8 лв., ТЕЛК над 71% и деца до 6 г. – безплатно.
 • Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД „Армеец“,София, ул. Стефан Караджа 2.
ВАЖНО! Програмата не се препоръчва за хора със здравословни проблеми и с намалена двигателна активност. Необходими са връхни дрехи и удобни за планински преходи обувки.

Отстъпки:

 • Дете до 11,99 г., настанено с двамата възрастни – минус 20 лв.

Доплащане:
 • Настаняване в единична стая – не се предлага.

Забележки:

 • Максимален брой туристи: 30 човека ;
 • Необходим депозит при резервация : 50% от пакетната цена;
 • Доплащане до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Задължително носете удобни обувки за пещера Дяволското гърло и връхна дреха;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.
ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004737  /05.11.2023 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".

КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител