Църногорски Манастир и гр.Перник

Перник

Перник  Перник се намира на 25 км югозападно от София. Разположен е в Пернишката котловина, а надморската височина на града е около 750 метра. Перник е с население наброяващо близо 135 000 души. Градът се намира между планините Витоша, Голо Бърдо и Люлин. През град Перник минава река Струма. Намира се в умерено-контитенталната климатична област, като климатът се влияе предимно от надморската височина. Град Перник е известен с минното дело на своите граждани.
 Забележителностите, които градът предлага на своите посетители са Исторически музей - музеят е открит през 1953 г. В него може да разгледате различни отдели като почнем от археология, минем през Българска история XVI-XVIII век и стигнем до нова история.  Музей на минното дело - музеят представлява мина с изчерпани залежи и превърната в музей през 1966 година. В музея туристите могат да видят експозиция на транспортна техника и различни експонати на съоражения за укрепване и осветление.  Крепост Кракра, за нея се смята че е построена през периода, когато владетел е бил хан Омуртаг. От крепостта се открива красива гледка към месността Кървавото. Името на крепостта идва от тогавашния местен владетел Кракра. Антично светилище край квартал „Църква”, светилището датира от периода II-IV век и е посветено на боговете носещи здраве. В светилището посетителите могат да видят култов двор, в които е запазен жертвеник.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Еднодневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - с. Гигинци - Перник - София

» Отпътуване на:
07.11.2021

» Цена:
17 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 07.11.2021

Престой: Еднодневна

Цена: 17 лв.

1 ден 07.11.2021 София - Църногорски Манастир - Перник - София
Отпътуване от София за с. Гигинци в 08:00 ч. Село Гигинци се намира в югозападна България, в община Брезник. Интересено място за посещение е Църногорският манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян". Манастирът се намира на 18 км. от Брезник и на 5 км. от с. Гигинци в планината Църна гора. Изграден е през 12-14 век и носи името на "Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян". Важно значение за запазването му като манастир е включенето му към Охридска архиепископия. Днес манастира се обитава от четирима монаси. Тук могат да се видят Мрачка грамота на цар Иван Александър от 1348-документ за административна уредба на държавата, данни за населението, данъчни задължения, финансов апарат и др. Тук е и лековитото аязмо където много хора вярват, че могат да се излекуват, чудотворна икона на света Богородица "Надежда на обезнадеждените", известна с лечебните си сили срещу депресии. Свободно време за разходка в манастирския двор. Възможност за закупуване на биволско мляко, сирене, кашкавал и колбаси.
Отпътуване около 11:00 ч.от манастира в посока Перник, където през 1895г. светва първата електрическа крушка. Градът е известен също с боляринът Кракра и Музеят на минното дело в региона. Посещение на Минния Музей, който е изграден в стара минна галерия и е единствения такъв музей на Балканите. В музея могат да се видят експонати на минна техника за добив на въглища, макети на животинска сила и икона на Иван Рилски. Посещение на Регионалния историческия музей, където могат да се видят различни сбирки от известната бусинска керамика, икони, нумизматика, етнографски експонати и др. Свободно време за разходка и обяд в центъра на града.  Посещение на пернишката крепост Кракра, разположена на скалисто плато в югозападната част на града. От крепостта се открива изглед към местността “Кървавото”. Според легендата през 1016г. Кракра устоява на 88-дневна обсада, при която загиват много византийци. Оттук идва името на местността. Според едно от житията на закрилника на града – Свети Иван Рилски, в тази местност се е намирала пещерата на отшелника. Отпътуване за София в късния следобяд.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Посещение на Църногорски Манастир;
 • Туристическа програма в Перник;
 • Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Приблизителни входни такси за посещаваните обекти:
            - Музей на минното дело – 4 лв., песионери – 2 лв.
            - Регионален исторически музей  - възрастни - 2 лв., пенсионери, ученици и студенти - 1 лв.
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД "Армеец", София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 •  Дете до 11,99 г. – минус 4 лв. 

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека;
 • Необходим депозит при резервация: 100% от пакетната цена;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.


ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100003517/05.11.2021 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".


КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител