Тайните на Родопите

Смолян

Смолян Смолян се намира в Средните Родопи в Южна България. Разположен е в голяма част от котловината на река Черна. Градът се намира на 1 000 метра надморска височина. Населението му наброява над 32 000 души.  
Забележителностите, привличащи туристите в града са Архитектурният комплекс Стари къщи, представящи множество братски къщи построени около 1830 година. Къщите представляват две къщи, обединени от обща стена. Типичен пример за такиви къщи са Чешитевата и Гьорджева къщи. Регионалният исторически музей „Стою Шишков” предлага на своите посетители да се запознаят с историята на Родопите от древността до наши дни. Една много интересна забележителност в Смолян със сигурност е Планетариумът. Той започва да работи през 1975 години и в него може да се насладите на различни програми в звездната зала и наблюдения с телескоп. Църквата „Висарион Смоленски” е най-големият източноправославен храм в Южна България. Тя е кръстена на местен епископ и мъченик от XVII век. В околностите на града забележителности представляват Смолянските езера, екопътека „Невястата”, резерват „Сосковчето”, екопътека „Каньонът на водопадите” и други интересни обекти. Смолян е град, който може да предложи на своите посетители редица атракции за посещение.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Тридневена

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - Асеновград - Момчиловци - Пампорово - Смилян - Смолян - Чепеларе - София

» Отпътуване на:
24.05.2024

» Цена:
275 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 24.05.2024

Престой: Тридневена

Промоционална цена до 31.03.2024: 259 лв.

Стандартна цена: 275 лв.

1ден 24.05.2024  София -  Рожен – Момчиловци – Пампорово
Отпътуване от гр. София в 7:00 ч. по маршрут София – Пловдив – Чепеларе. 
След кратка почивка по пътя около Пловдив - посещение на Астрономическата обсерватория  на връх Рожен,   най-голямата  на Балканите.  Ще направим  обиколка  на обсерваторията, която ще завърши с беседа и демонстрации под купола на най-големия от шестте  телескопа.
Отпътуваме за китното родопско село Момчиловци, което носи името на легендарния Момчил войвода.  Селото  е запазило своите традиции, самобитен фолклор, занаяти и  обичаи, за тяхното богатство разказва  културно-историческия музей с над 3000 експонати – внушителна колекция, разкриваща историческото и културното богатство на селото. Интересен е и храмът „Св. Св. Константин и Елена” от 1836 г. Свободно време за разходка и обяд. Пристигане в Пампорово - перлата на българските планински курорти. Разположен в сърцето на Родопите, в подножието на връх Снежанка (1926 м.н.в.), основан през 1933г. Той е един от най-слънчевите зимни курорти, който е известен с мекия си средиземноморски климат, с над 100 слънчеви дни през зимата и е прекрасно място, както за зимен, така и за летен туризъм. Настаняване в хотел ***. Свободно време за разходка и почивка, възможност за изкачване на вр. Снежанка,  откъдето може да се види чудната панорама на Родопите от телевизионната кула.  Вечеря.  Нощувка.

2 ден 25.05.2024 Пампорово – Агушеви конаци - с. Смилян – Смолян – Смолянски езера – Пампорово
Закуска. Отпътуване за село Могилица.  Тук се намират  Агушевите конаци – единствен по рода си феодален замък, построен от богатия Агуш ага в началото на XIX в. за голямото му семейство. С интересна архитектура и градеж, комплексът има 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.
Следващият обект е село Смилян, известно с фасула си и с плетените терлици. Свободно време за разходка из селото, възможност за посещение на Музея на фасула.
Отпътуване за гр. Смолян, един от най-красивите градове в Родопите,  разположен на двата бряга на р.Черна. Свободно време за обяд, за разходка из красивия център на града и за посещение на  втория по големина православен храм в страната „Свети Висарион Смоленски”.
В ранния следобед  - тръгване към Смолянските езера.Екопътеката "Трите Смолянски езера" обикаля трите най-горни езера, намиращи се под връх Снежанка, в подножието на Орфеевите скали.  Кристално чист въздух, величествени гори, огледални води на езерата, тишина, легенди и незабравими гледки! Не случайно митичният Орфей тук е създавал своята прекрасна музика.  Свободно време за разходка и фото моменти.
Връщане в Пампорово. По пътя – кратка спирка за посещение на манастира „Св. великомъченик Пантелеймон”, нов манастир, основан от българка-мюсюлманка, която приема християнството през 1988 г. С дарения са изградени три църкви  - „Св. вмчк Пантелеймон“, „Св. св.Козма и Дамян“ и „Св. Ксения Петербургска“.Връщяне в хотела. Празнична вечеря. Нощувка.

3 ден 26.05.2024 Пампорово –Чепеларе - Бачковски манастир - София
Закуска. Отпътуване за София по маршрут Чепеларе – Бачковски манастир – София.
Град Чепеларе се намира в  горното течение на р. Чепеларска  и е един от най-високите градове в България.  Утвърдил се в последните години като планински и ски курорт, градът привлича и с интересни забележителности. Посещение на уникалния по рода си  Музейна родопския карст  с богата сбирка на минерали,  пещерни образувания и животински видове. Свободно време за разходка и обяд в центъра на Чепеларе.
Отпътуване за  Бачковския манастир  "Успение Богородично", втория по големина манастир в България,  основан през 1083 г. от византийския военачалник Григорий Бакуриани.  Манастирът е живописно ограден от хълмовете на Родопите,  което заедно с внушителния му размер и богатата му история, го прави един от най-посещаваните в България. Свободно време за разглеждане на манастирския комплекс. Отпътуване за София.Пристигане в гр. София вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен  туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел ***  в района на Пампорово;
 • Посещение на Бачковски манастир;
 • Посещение на Смолян, с. Момчиловци, с. Смилян, Смолянски езера и Чепеларе ;
 • Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Приблизителни  входни такси за посещаваните обекти около 20 лв.
 • Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД „Армеец“,София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 11,99 г., настанено с двамата си родители – минус 20 лв.

Доплащане:
 • Настаняване в единична стая – плюс 90 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека ;
 • Необходим депозит при резервация : 50% от пакетната цена;
 • Доплащане до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Задължително носете удобни обувки за разходката на езерата и връхна дреха;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.
ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004737  / 05.11.2023 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".

КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител