Мальовица

Мальовица

Мальовица Мальовица е връх в северозапдната част на Рила планина и едноименната местност. Самият връх е висок 2729 метра. Като името му е свързано с Мальо войвода, който бил борец срещу пробоителите и загинал именно някъде из местността.
Местността предлага на своите посетители редица маршрути. Най-известният от тях е може би от хижа Мальовица до самия връх. Маршрута е отбелязан с маркировка и е част от междунаордния туристически маршрут Е4. От Мальовишкото било маршрута продължава до хижа Иван Вазов и района на Седемте Рилски Езера.
Склоновете на връх Мальовица са често посещавана дестинация, както от начинаещи, така и от опитни алпинисти. Гледките, които местността Мальовица предоставя са изключително красиви и неописуеми.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Четиридневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - Самоков - Бели Иксър - Местността Мальовица - София

» Отпътуване на:
ОЧАКВАЙТЕ СКОРО

» Цена:
179 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: ОЧАКВАЙТЕ СКОРО!!!

Престой: Четиридневна

Цена: 179 лв.

1 ден 04.07.2019 София - Самоков - Бели Искър - Местността Мальовица
Отпътуване от София по маршрут: София - Самоков - Бели Иксър - Местността Мальовица. Лека, аклиматизираща разходка по екопътека - Бели Иксър. Маршрутът на пътеката се вие по горното течение на едноименната река, където са изградени 8 големи и 5 по-малки мостчета, които пресичат реката и по този начин можем да се насладим на нейната неподправена красота. Мястото на пътеката не е избрано случайно – то показва релеф, който е характерен за Рила планина. Редуват се долини с тесни клисури, крайречен релеф, интересни скални образувания и иглолистни гори. Началото на пътеката е на височина от 1215 метра, а най-високата точка, където е изградена панорамна тераса е на 1528 метра. От панорамната тераса могат да се видят притоците на река Бели Искър, чиито имена носят долините в района. Общата дължина на прехода е около 3 часа. Настаняване в хотел в местността Мальовица.

2 ден 05.07.2019 Местността Мальовица
Закуска. Разходка до Йончевото езеро – около 1.30 - 2 ч. в едната посока. Пътеката в началото се вие сред дърветата, постепенно набира височина, пресича поточе и след известно време напуска гората. Прекосяват се открити местности и накрая достига обширните полегати поляни по бреговете на езерото. Йончевото езеро не е много голямо, но спокойните му води с отразяващите се в тях скали на отсрещния бряг са красива гледка и предлагат възможност за продължителна почивка. По желание можем да се изкачим до Страшното езеро (ок. 1.30 ч.). Тук изкачването е по-стръмно, но гледките които се откриват към езерото са великолепни. След края на стръмния наклон излизаме на заравнени тревни тераси с малки долини и езерца разпръснати в тях. Отвсякъде сме заобиколени от стръмни скалисти ридове. Следва кратко изкачване по скалите и скоро излизаме на заслона до езерото и погледа ни потъва в тъмносините дълбини на Страшното езеро. Ако няма мъгла, пред нас ще се разкрие величествената гледка на стръмните зъбери на Купените и връх Попова капа. Опасано в почти пълен кръг от отвесните насечени върхове, извисяващи се като каменна корона около него, езерото омагьосва със своето мрачно застинало спокойствие. Разположено на около 2465 м. н.в. През голяма част от годината, то е покрито с лед и обвито от тайнствени мъгли спускащи се през сенките на скалите. През това време впечатляват звуците от езерото идващи от разместването на ледените пластове, които напомнят за приказни езерни чудовища от произведенията на Толкин. Прибирането в хотела може да стане през Маломальовишките езера и хижа Мальовица.

3 ден 06.07.2019 Местността Мальовица
Закуска. Изкачване на връх Мальовица (2729м.) – един от най-красивите върхове в България и символ на българския алпинизъм. След закуска се отправяме покрай река Мальовица към едноименната хижа. Лека-полека се изкачваме по т.н. мальовишки тераси, като пред нас изникват величествени върхове - Орловец, Злия Зъб, Мальовица. След стръмно изкачване стигаме до бреговете на Еленино езеро - перлата на региона. Гледката с отсрещния връх Орловец е незабравима. Следва ново изкачване до билото, водещо към легендарния връх. Малко преди върха ще може да погледнем от високо и да видим Рилския манастир. Достигайки връх Мальовица пред нас ще се открие прекрасна гледка към околните върхове и планини. Мальовица и един от най-живописните върхове у нас. От него ясно се вижда първенецът на Рила - връх Мусала (2925 м.), стоящ едва на 18-19 км. по права линия. На югоизток се вижда и хижа Рибни езера. Виждат се също Пирин, Урдините езера, а в далечината дори и Витоша. Разбира се, от Мальовица ще видим и целият изминат от нас маршрут. Слизане в хотела. Времето за изкачване на върха е около 3.30 – 4 часа.

4 ден 07.07.2019 Местността Мальовица - София
Закуска. Свободно време за почивка или кратка разходка в околността. Отпътуване за София. 


Цената включва:

 • транспорт с комфортен  туристически автобус;
 • туристическа програма в Местността Мальовица;
 • 3 нощувки с 3 закуски;
 • екскурзоводско обслужване по целия маршрут с водач от фирмата;
 • туристическа застраховка на ЗАД „Армеец“.

Цената не включва:

 • разходи от личен характер;
 • застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД „Армеец“,София, ул. Стефан Караджа 2.

Забележки:

 • Минимален брой туристи : 40 човека;        
 • Необходим депозит при резервация : 50% от пакетната цена;
 • Доплащане десет дни преди датата на отпътуване;
 • Лица над 69 годишна възраст не подлежат на застраховка;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата.Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.


ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 7500180000372/05.11.2018 на "Групама Застраховане" ЕАД - гр. София, бул. "Цариградско шосе" № 47 А, ЕИК BG131421443, тел. +359 2 904 64 00
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".
КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител