Бисквитки

Кастория и Едеса с Остров Свети Ахил

О-в Свети Ахил

О-в Свети Ахил Остров Свети Ахил се намира в Република Гърция. Островът е в Малото Преспанско Езеро, като се свързва с брега, чрез понтонен мост. Отстоянието му от град Флорина е 50 километра, като островът е разположен на границата между Гърция и Албания. На самия остров се намира и едноименно село.
Интересно за острова е, че там се намират руините на средновековния български град Преспа и базиликата на Св. Ахил. Като именно там през 1965 година е открито погребението на цар Самуил. Базиликата се намира в североизточната част на острова и северно от нея е разположена и средновековната църква "Свети Георги" от XV век. На острова са разположени и други забележителности като базиликата "Свети Апостоли" от XI-XII век, храмът "Свети Димитър" - XIV век, а в югоизточната част на хълма се намира църквата "Света Богородица Порфина" , датираща от средата на XVI век.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Тридневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - Едеса - Кастория - Драконовата пещера - о-в Св. Ахил - София

» Отпътуване на:
07.06.2024
23.08.2024

» Цена:
239 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 07.06.2024

Престой: Тридневна

Цена: 239 лв.

1 ден 07.06.2024 София – Едеса – Кастория
Отпътуване в 06:00 ч. от бензиностанция Лукойл на пл. Сточна гара по маршрут: София – Кулата – Едеса - Кастория. Пристигане в гр. Едеса около обяд. Това е един от най-красивите градове на Егейска Македония. Днес градът привлича хиляди туристи заради красивите водопади, живописните паркове и многобройните магазини. Свободно време за разходка, шопинг и обяд. Отпътуване за Кастория. Приказното градче се намира в северозападната част на Гърция и е пропито с опияняващ планински въздух и тайнствена красота. Разположен е на брега на красивото езеро Орестиада – дом на над 200 застрашени видове птици. В миналото градът е бил известен с името Костур, като до ден днешен е запазил българския си дух от 19 век. Българското име Костур произлиза от думата кост, защото местността прилича на скелет, откъдето идвала и гръцката форма на името Скелетрон. Настаняване в хотел. Вечерна разходка из тесните калдаръмени улички със старинни църкви и множество магазини за кожени изделия. Нощувка.

2 ден 08.06.2024 Кастория – Драконова пещера – Кастория
Закуска. Посещение на манастира "Св. Богородица Мавротиса" от Х в., където особено впечатление прави сцената "Страшният съд", разположена на източната стена на притвора. Отпътуване за Драконовата пещера, където според легендата, пещерата е била златна мина, пазена от огнедишащ дракон. Днес, векове по-късно, пещерата вече е достъпна за посетители, които ще могат да се насладят на приказният интериор, състоящ се от 10 коридора с различни размери, 7 подземни езера и 5 тунела. Най-впечатляващият експонат са костите на праисторическо животно, датиращи от преди 10 000 години. Връщане в хотела. Свободно време за пазар и разходка по крайбрежните улички. Нощувка.

3 ден 09.06.2024 Кастория – о. Свети Ахил – София
Закуска. Отпътуване за Малкото Преспанско езеро. Посещение на о-в Св. Ахил, където българският цар Самуил отнася мощите на Св. Ахил Лариски. Там по негово желание е погребан и самия цар Самуил. Разглеждане на останките от базиликата Св. Ахил, където се намират саркофазите на цар Самуил, синът му Гавраил Радомир и Иван Владислав. В района са намерени още 300 гроба, които се счита, че са на Самуилови войници. Свободно време за вкусен обяд с прясна пъстърва в единствения много приятен ресторант на брега на езерото. Отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта.


Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 2 нощувки със закуски в хотел **/*** в района на Кастория;
 • Посещение на Едеса с разглеждане на красивите водопади;
 • Посещение на манастира "Св. Богородица Мавротиса";
 • Посещение на Драконовата пещера;
 • Туристическа програма на о-в Св. Ахил;
 • Гранични и магистрални такси;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • Мед. застраховка на "ЗД Евроинс“ АД с асистанс с покритие 5000 евро и включено покритие COVID-19.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входна такса за Драконовата пещера – около 6 евро;
 • Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД „Армеец“, София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 11, 99 г., настанено в стая с двама възрастни - минус 20 лв.

Доплащане:
 • Настаняване в единична стая - плюс 100 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека;        
 • Необходим депозит при резервация: 50 % от пакетната цена;
 • Доплащане десет дни преди датата на отпътуване;
 • Лица над 85 годишна възраст не подлежат на застраховка;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата. Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.
Необходими документи:
 • Лична карта или паспорт с 3 месечна валидност след датата на връщане. За деца под 18 години, пътуващи с един родител или без родители – нотариално заверена декларация, че родителите са съгласни детето да пътува извън България;
 • За Република Гърция няма визови изисквания.
ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100004737 / 05.11.2023 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".

КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител