7 места, които трябва да посетим в Хърватска

1. Плитвички езера

магията на плитвичките езера

Плитвички езера е национален парк, криещ в себе си 16 взаимно свързани езера. Спиращи дъха гледки се създават от водопадите, които свързват езерата едно с друго. В гъстите гори около тях пък необезпокоявано се крият мечки, елени, сърни, както и някои редки видове птици. В парка има множество пътеки, чрез които можете да се докоснете до същността на това природно чудо. Също така има възможност за разходка с лодка, която дава шанс да си направите уникални снимки за спомен на фона на това малко райско кътче. През 1979г. паркът е включен в списъка за защитени обекти на ЮНЕСКО, а в наши дни е една от най-посещаваните туристически дестинации в Хърватска.

2. Остров Крък

остров Крък - магията на адриатика

Най-големият остров в страната е разположен на север, в залива Кварнер. Един от най-големите мостове в света прави връзката между острова и континентална Хърватска, а неговото име е маршал Тито или накратно наричан Титов мост.
На острова има големи и малки градчета и села, които са били владение последователно на римляни, славяни, австрийци и италиянци. От най-високата му точка – Добрини – се открива омайваща гледка към целия остов и Адриатическо море. Забележителности, които може да разгледате са Венецианската крепост, останки от християнската базилика, датираща от преди 1500 години, както и францианската църква. Осров Крък несъмнено предлага отлични условия за една пълноценна почивка.

3. Дървените църкви

дървени църкви

Това са група от 13 църкви, разположени в района на Турополе. Те са един не толкова известен сред туристите обект, но определено заслужаващ внимание.  Построени са в средата на ХVІІ век, но за съжаление днес не функционират. Въпреки това заради своята архитектура и начин на изработка са нещо, което си струва да бъде видяно.

4. Сплит

сплит

Това е вторият по големина град в страната и се намира на адриатическото крайбрежие. Историята на града датира още от времето на Римската империя и тъкмо поради това най-интересната забелжителност е римска – именно дворецът на Диоклециан. Представлява комплекс от много и различни сгради, сред които църкви, други по-малки дворци от Средновековието, барокови и ренесансови постройки, свързани от широки улици. Типичният за римските дворци акведукт присъства и тук, като размера му е 4 метра. Триъгълния храм на Юпитер, Сребърната порта и Вестибюла са обекти, които си струва да се видят. В комплекса има и катедрала, материалите за чието построяване са били от древния мавзолей на Диоклециан.

5. Дубровник

екскурзия до Перлта на Адриатика - Дубровник GPTravelBG

„Перлата на Адриатика“ или накратно казано Дубровник е може би най-красивия хърватски курорт. Само една кратка разходка из Стария град ще ви пренесе години назад. Интересни за посещение са Градските стени, от които се откриват великолепни гледки, пешеходната улица Страдун, двореца Спонза, както и непокътната от 1520г. църква на Спасителя.
Със своята пищна архитектура, мраморните сгради и многовековната истоия Дубровник определено ще ви плени. И в този ред на мисли тъкмо на място идват думите на Джордж Бърнард Шоу: “ Ако искате да видите земния рай, елате в Дубровник“.

6. Пула

амфитеатъра в магическата Пула

Пула се намира в южната част на страната, близо до град Риека. И тук отново великолепните римски сгради са основна забележителност. Впечатление прави амфитеатъра, който е шести по големина в света и до днес все още се използва по време на филмови фестивали през лятото. Катедралата, Цитаделата и църквата „св. Богородица“ са другите посещавани туристически обекти. Впечатление правят сградите във венециански стил около храма на Август.

7. Загреб

катедралата в загреб

На бреговете на река Сава лежи не само административната, но също така културната и научна столица на Хърватска – Загреб. Фактът че хърватската столица лежи върху руините на стар римски град едва ли е изненада за някой. Разходката в Горни град из малките каменни улички, осветени от газови фенери, ще Ви отведът до Каменната порта и една впечатляваща забележителност – статуята на Дева Мария от XVI век. В тази част на града сега се намират президенстката резиденция и парламента.
Докато сте в Загреб не пропускайте да видите и Катедралата – обновена през 1880 г. от виенски архитекти, висока внушителните 105 метра.

One thought on “7 места, които трябва да посетим в Хърватска

  1. Мария Петрова says:

    Здравейте приятели,
    Много сме щастливи, че успяхме да се възползваме от изключителното предложение на GP Travel за екскурзия до Плитвичките езера и пещерата Постойна яма. Невероятните природни забележителности заедно със страхотния професионализъм на екипът направиха посещението ни много вълнуващо и незабравимо. Това е дестинация, която всеки трябва да посети. Гарантираме Ви че ще останете възхитени.
    Благодарим на всички от GP Travel за коректността и затова, че всеки път успявате да надминете очакванията ни.
    До нови срещи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *