Топ 7 дестинации, които да посетите за Великден.

Добре дошли, пътешественици, в нашия пътеводител за 7-те най-добри дестинации, които да посетите по време на великденските празници! Докато пролетта разцъфтява и въздухът се изпълва с обещание за ново начало, какво по-подходящо време да се впуснете в пътешествие, изпълнено с традиции, кулинарни изкушения и незабравими преживявания? Присъединете се към нас, за да опознаем уникалните обичаи и празненства, които правят тези дестинации наистина специални по време на Великденския сезон.

В Гърция през пролетта се състоят великденските празници, които не са за изпускане. Най-колоритното шествие, на което задължително трябва да присъствате, се провежда на Разпети петък и се нарича Епитафиос. Улиците са украсени с ароматни цветя, а жените старателно изработват дървени ковчези, наподобяващи този на Христос, превръщайки ги в истински произведения на изкуството. С настъпването на здрача започва тържествен спектакъл, воден от свещеника, който е придружен от тълпа,пееща трговащ химн. Заедно те преминават през кварталите, а свещите им осветяват нощта.

С наближаването на Събота вечер се разгръща един от най-специалните ритуали в подготовката на великденската църковна служба. Хората взимат първото боядисано в червено яйце, заедно с местна билка, известна като „здравец“, и сурово бяло яйце. С тях те „измиват“ греховете от лицата си. Именно в неделя започва истинският празник. В домовете кипи оживление, докато всички се подготвят да посрещнат гости, а кухните се изпълват с аромата на традиционни ястия. В центъра на празника е великденският хляб, украсен с боядисано в малиново яйце в центъра, което символизира победата на живота над смъртта. Празнкикът не би бил завършен  без агнешка супа, пикантни сарми, свежи салати и вкусни сладкиши, които да погъделичкат вкусовите рецептори.  

В Сърбия Великден е празник, изпълнен с множество традиции и символика. Един от най-почитаните обичаи включва боядисването на първото яйце в малиново червено, известно като čuvarkuća. Това в превод означава „пазител на дома“. Вярва се, че това специално и уникално яйце предпазва всички в семейството от болести и беди през  годината. Членовете на семейството измиват лицата си с вода, напоена с червена боя, което символизира пречистване и благополучие в техния живот. Родителите също така разтриват червеното яйце по лицата на децата си, като им пожелават здраве и щастие. Обичайно е след това яйцето да се зарови в земята, за да може тя да бъде  плодородна през следващите сезони. 

Цялото семейство се събира, за да измие лицата си с прясна вода, напоена с есенция от боядисано в пурпурен цвят яйце. Вярва се, че по този начин се гарантира година, изпълнена със здраве и късмет. Но ритуалите не свършват с това. Черупките от консумираните през деня яйца се съхраняват внимателно и по-късно се разпръскват в браздите на полето – традиция, за която се смята, че дарява земята с плодородие и осигурява богата реколта. А какво е Великден без празнична трапеза? Масата е отрупана с малиново вино, овче сирене ( бурдуф) , салати с пресен зелен лук и репички, сочен агнешки дроб, увит в сланина, и крехки агнешки котлети, печащи се на скарата.

Една от най-емблематичните чешки великденски традиции е „Помлазка“ – игрив обичай, при който момчетата нежно бият момичетата с плетени върбови клонки, символизиращи здраве и красота. Всичко е на шега, а момичетата са възнаградени с красиво украсени яйца и шотове с традиционни алкохолни напитки. Но забавлението не свършва дотук! Украсяването на великденските яйца е обичана традиция, която  носи късмет, и това е радостно занимание, което допринася за празничния дух на сезона. Оживените великденски пазари са задължителна атракция през този празничен сезон както за туристите, така и за местните жители. Там ще откриете съкровищница от традиционни ястия, занаятчийски изделия и сувенири с великденска тематика. Ще ви очароват  местните деликатеси като печена шунка, сирене, наденички и апетитни великденски сладкиши.

В Словения Великден е колоритен празник, изпълнен с традиции, като например благославяне на великденски кошници, пълни с деликатеси като боядисани яйца и шунка. На Великденския понеделник в Словения може да станете свидетели на млади мъже, които рецитират стихотворения и песни в замяна на лакомства в традицията „шунка в чиния“. Не се изненадвайте, ако бъдете закачливо поръсени с вода – това символизира здраве, щастие и късмет за следващата година. 

В Германия ,по време на Великденските празници, очарователната гледка на дървета, украсени с ръчно боядисани яйца ще ви оставят запленени.  Великден в Германия е и радостно посрещане на смяната на сезоните. Яркото традиционно облекло допринася за радостното настроение и духа на обновление и надежда, които витаят във въздуха. Един от най-почитаните обичаи е ловът на великденски яйца – любима традиция, при която децата с нетърпение претърсват градини и паркове в търсене на скрити съкровища – от шоколадови зайчета до пълни с бонбони яйца.
В някои региони полята и ливадите оживяват, когато хората се събират, за да участват в старата традиция на търкаляне на яйца. Това игриво занимание, символизиращо плодородието и изобилието, служи като радостно напомняне за щедрите благословии на сезона.

 

Топ 7 на най-големите градове в света

Здравейте скъпи приятели ! Днес ние от GP Travel BG сме се заели със малко предизвикателство, а именно това да Ви разведем, макар и виртуално, сред най-големите мегаполиси в света ! В следващите редове ще се запознаете със 7 от най-големите градове в света ! Continue reading

7 от най-величествените катедрали в Европа

1. Катедралата Уинчестър, Уинчестър

Най-дългата катедрала в света - Уинчестър

Сроежът на храма започва през 1089г. и след завършването си, със своите 160метра,  е най-дългата средновековна катедрала в света, а в наши дни е най-дългата готическа катедрала в Европа.  Храмът е посветен на трима светии – Свети Петър, Свети Павел и Свети Суитин.
Любопитен факт е, Continue reading

SUPER LAST MINUTE !!!

GPTravel BG  има удоволствието да Ви предложи едно изкусително предложение – Super Last Minute цена за Нова Година в Ниш със собствен транспорт само за 300лв. на човек ! Повече подробности можете да видите на : http://www.gptravel.bg/nova-godina/nova-godina-v-nish.
GPTravel BG Ви желае светла Коледа и весели празници !

7 български манастира, които трябва да посетим

1. Рилски манастир

живописният рилски манастир

Основан в средата на 30-те години на 10 в. от отшелника Иван Рилски и неговите ученици, Рилският манастир е най-големият в България. Иван Рилски е един от първите известни български монаси-отшелници, провъзгласен за светец от Българската православна църква. Continue reading

Нови цени на входни такси в Гърция !

Здравейте скъпи приятели,
на 01.04.2016г. правителството на Гърция прие решение за промяна на входните такси на всички музеи в страната. Предлагаме на Вашето внимание промяната в цените, както следва:

Нови цени на входните такси от 01.04.2016 г.:
Акропола – 20 EUR
Continue reading

Победител във Великденската томбола !!!

Здравейте скъпи приятели ! Имаме удоволствието да ви съобщим, че днес беше изтеглен победителят в нашата първа Фейсбук игра ! Почивка в Ставрос за Великден печели Росица Халкова ! Честито на победителя, а на всички останали благодарим за участието ! Не губете кураж, защото ни предстоят още забавни игри и томболи в бъдеще !

 

7 топ дестинации в Европа, които да посетим през 2016

Честита Нова Година, скъпи читатели! Ние от GpTravel BG Ви желаем на първо място здраве и късмет през новата 2016 година, успехи във всяко начинание, с което се захванете, много хубави моменти, споделени разбира се с любими хора, както и вълнуващи емоции, съпътствани от откриването на нови дестинации ! В следващите редове ще откриете някои идеи за пътешествия през новата година.

1. Котор (Черна гора)

SONY DSC

В класацията на едно от топ изданията за туризъм „Lonely Planet“ Котор е класиран на първо място сред градовете, задължителни за посещение през 2016. А мястото му никак не е случайно. Намира се на самия край на Которския залив, обграден от планини и море. В града са преплетени древноримска, древногръцка, средиземноморска и венецианска архитектура. Впечатляващи гледки се разкриват на всяка крачка, а уличките ще Ви изненадат, водейки Ви до най-различни малки църкви, кафенета и ресторанти. Котор е един от градовете на световно културно наследство на Юнеско, заради масивната древна градска стена и старото средиземноморско пристанище.

Continue reading

7 места от Коледните приказки, които си струва да посетим

1. Виена

коледен базар виена

Наричат я царицата на Коледните базари и името й не е случайно. Коледната украса се появява още в началото на Ноември, а коледни базари има на всеки по-голям площат в града. Въпреки че традицията датира от Средновековието, тя и до днес не е загубила своя блясък и привлича хиляди посетители. Задължително е да се опита греяното вино, коледните сладки и разбира се наденичките.

Continue reading