7 места, които трябва да посетим в България

Следвайки фразата на Алеко Константинов “ Опознай родината, за да я обикнеш“, днес ние от GPTravel BG искаме да ви представим 7 забележителни места в България, които си струва да бъдат видяни.

1. Крепостта Баба Вида

баба вида

Разположена на големия завой при град Видин, крепостта баба Вида е единствената напълно запазена средновековна крепост в България. Била е построена през 10век и доста голяма част от сградите стоят непокътнати и до днес. В миналото е наричана от турците с името Девствената крепост, защото никога не е била превземана със сила.
2. Цари Мали град

цари мали град

 Следващият обект в нашата класация е единствената възстановена римска крепост по нашите земи – комплексът Цари Мали град. Изградена е в периода 4-5век и се намира до село Белчин, близо до град Самоков. По време на археологически разкопки са намерени множество бронзови и златни монети на императорите Юстиниан, Траян, Теодосий и други.
В двора на крепостта има изложени бойни машини, както и доспехите на войниците, отбранявали крепостта от чужди нашественици.

3. Триградското ждрело

триградско ждрело
Това е пролом, намиращ се на около 2 километра от село Триград в Родопите. Представлява отвесни варовикови стени, ограждащи течението на река Триградска, която влиза в пещерата Дяволското гърло. Триградското ждрело със своите 7км дължина се нарежда на 3то място след Буйновското ждрело и Трънското ждрело.

4. Седемте Рилските езера

%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%80%d0%b8%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b5%d0%b7%d0%b5%d1%80%d0%b0

Те са добре известни и едва ли имат нужда от представяне. Рилските езера са едно от най-посещаваните места в България.Представляват група от езера, които имат ледников произход. Името на всяко от тях е свързано с негови специфични особености. Езерото Сълзата например, носи своето име заради прозрачните си води. Окото е с почти идеална овална форма, откъдето идва и името му. Бъбрека се отличава със своите стръмни брегове, а фомата му, както вече се досетихте наподобява бъбрек. Другите езера са Трилистника, Близнака и най-малкото от всички – Рибното езеро.

5. Мантаркая – Скалните гъби

скални гъби
Един малко известен, но поразително красив обект са Скалните гъби до село Бели Пласт, в непосредствена близост на пътя Кърджали – Хасково. Представляват скални образувания с формата на гъби. Розовият им цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а зеленикава багра идва от минерала селадонит. Скалите са високи до 2,5-3 метра.
Легендата гласи, че въглищарят Радуил имал 4 дъщери. Един ден , отивайки за вода момичетата били подгонени от орда нашественици. Девойките изплашили коня на водача, който паднал на земята и те го убили. Сестрите обаче били застигнати от един другар на загиналия – Омур. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата от тях. Но щом докоснала земята се случило чудо и тя се превърнала в каменна гъба. Омур замахнал и покосил другите две сестри, но се повторило същото. Мъжът се изплашил, слязъл от коня, но преди да убие последнота сестра, главата й сама се превърнала в камък. Ужасен, той скочил на коня и понечил да избяга, но при първата крачка се превърнал в черна скала. Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе (черен хълм).

6. Пещера Магурата

%d1%82%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%89%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d0%b3%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0
Една от най-големите и интересни пещери в България. Магурата се намира в близост до село Рабиша, община Белоградчик. Общата дължина на галериите й е около 2,5 километра. В пещерата има рисунки, оставени от праисторическите хора, като най-ранните се датират от късния палеолит, а най-ранните от бронзовата епоха. Представляват предимно ловни сцени.

7. Крушунските водопади

%d0%ba%d1%80%d1%83%d1%88%d1%83%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%b8
Намират се близо до село Крушуна, Община Летница. Водопадът е образуван от карстови тераси и оформят най-голямата естествена водна травертинова каскада в България. Пътят до водопадите представлява еко пътека с много дървени мостчета и стълби. Девствената дива природа сякаш подготвя туристите за това, което ще зърнат, когато стигнат до водопадите. А именно цяла феерия от басейни, прагове и водоскоци. Падащите от 15 метра Крушунски водопади са неповторими, трудно биха могли да се опишат с думи и със сигурност си заслужава да се посетят.

Това беше и нашата класация, като разбира се има още хиляди приказни кътчета в родината ни, които си струва да се видят. Интересни екскурзии в България можете да откриете на :
http://www.gptravel.bg/v-balgariya

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *