Цари Мали Град, Самоков, Боровец и Царска Бистрица

Самоков

Самоков Самоков е град, който се намира на северното подножие на Рила планина. През града минава река Искър. Надморската височина на града е приблизително 900 метра. Населението му е над 27 хил. души.
Самоков предоставя на своите посетители възможността да се запознаят с множество културни и исторически паметници. Експонатите в градския Исторически музей са предимно свързани с характерния за града отрасъл – желязодобиването. Забележителни в града са редицата храмове като Митрополската църква „Успение на Св. Богородица”, която впечатлява туристите със своята архитектура. Бельовата църква „Рождество Богородично”, която е паметник на културата още от XV век. В града може да се видят още много църкви, също така джамия и синагога. Самоков е разположен близо до Рила и най-вече до курортите Боровец и Мальовица е приятно място, което може да посетите по време на вашата зимна почивка. Градът също така съхранява културни и религиозни паметници, които да представи на туристите решили да го посетят.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Еднодневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - Белчин - Самоков - Боровец - София

» Отпътуване на:
24.10.2020

» Цена:
30 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 24.10.2020

Престой: Еднодневна

Цена: 30 лв.

1 ден 24.10.2020 София - Белчин - Самоков - Боровец - София
Отпътуване от София за с. Белчин в 08:00 ч. Посещение на римска крепост Цари Мали град. Крепостта е реставрирана по проект на ОП “Регионално развитие”. Тук може да се насладите на различни експозиции от периодите Праистория, Късна Античност и други. Експонатите пресъздават бита и поминъка на хората през тези периоди. Също така в крепостта може да видите и различни находки, които дават най-достоверна информация за същността на обекта. До крепостта може да ви отведе панорамен асансьор, който се движи от паркинга до горе и обратно за няколко минути. За любителите на природата има и изградена екопътека .В края на тази екопътека се намира и детския парк, който привлича децата с множеството изградени съоражения като въжени мостове, катерушки и т.н. Отпътуване за гр. Самоков. В миналото града е бил известен с добива на желязо. Забележителностите, които може да посетите там са Историческия музей, „Сарафска къща”, Самоковската художествена школа, Графичната база и други. Градът е изпълнен и с множество храмове, които може да посетите , като един от тях е Девическия манастир „Покров Св. Богородици”, който е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта. Други храмове са Митрополитската църква „Св. Успение Богородично”, църквата „Свети Никола”, Долномахленската църква „Въведение Богородично”, „Бакракли джамия”, „Синагога” и други. От града може да видите и най-високия на Балкансия полустров връх Мусала.
Отпътуване към Боровец. Попътно посещение на Бельовата църква – най- святото място за самоковци. Тя лежи върху основите на късноантична базилика от IV-VI в. Иконостасът на църквата е изработен от известни самоковски дърворезбари. Тук се съхраняват мощите на Св. Симеон Самоковски. Пристигане в Боровец - първият планински курорт в България. Началото е поставено през 1896 г., когато цар Фердинанд започва строежа на ловната хижа „Царска Бистрица”. До средата на 20 век курортът е бил известен с името Чамкория. Възможност за посещение на Двореца "Царска Бистрица" - комплекс от дворцови сгради и красив парк, през който минава река Бистрица. В комплекса има параклис, както и малка електроцентрала, построена през 1912 г. с турбина "Siemens", която продължава да произвежда електричество и до днес. Свободно време за разходка в курорта. Отпътуване за София около 16.30 ч. Пристигане в гр. София вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Туристическа програма в Самоков и Боровец;
 • Посещение на Бельовата църква;
 • Посещение на Царска Бистрица /ако е отворена за посещение/;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • Туристическа застраховка на ЗАД "Армеец".

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Приблизителни входни такси за посещаваните обекти:
           - Крепост „Цари Мали град” – 4 лв. за възрастни; 2 лв. за деца и пенсионери;
           - Исторически музей в гр. Самоков – 2 лв. за възрастни; 1 лв. за деца и пенсионери;
           - Байракли джамия – 1 лв. за възрастни; 0,50 лв. за деца и пенсионери.
           - Дворец „Царска Бистрица“ - Боровец: възрастни - 5 лв.; ученици, студенти и пенсионери - 4 лв.;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД "Армеец", София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Деца до 11,99 г. - минус 4 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека;
 • Необходим депозит при резервация: 100% от пакетната цена;
 • Лица над 69 годишна възраст не подлежат на застраховка;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата.Туристическата агенция не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.

ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100002303/05.11.2019 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента, в деня на сключване на договор за организирано пътуване, според общите условия на ЗАД "Армеец".

КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител