Габрово и Узана - Географският Център на България

Габрово

Габрово Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“, е музей на открито и квартал на гр. Габрово. Представлява възстановка на българския бит, култура и занаятчийство. Той е първият по рода си музей в България. Открит е на 7 септември 1964 г. Музеят е разположен на 8 км южно от основната част на Габрово.
В АЕК "Етър" се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Тя съдържа 10 обекта и е една от богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в емблема на Етъра. Най-важната особеност на сбирката е, че всички обекти са в действие, така както в миналото. Занаятчийска чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители.
В АЕК "Етър" не само се съхраняват народните традиции, но и всеки посетител може да стане съпричастен към тях, да усети полъха на народния бит. Част е от Стоте национални туристически обекта.

» Транспорт:
Автобус

» Продължителност:
Двудневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София - Севлиево - Габрово - Узана - София

» Отпътуване на:
09.07.2022
13.08.2022

» Цена:
135 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 09.07.2022

Престой: Двудневна

Цена: 135 лв.

1 ден  София - Севлиево - Габрово - София
Отпътуване от гр. София в 7:30 ч.  Кратка почивка в Севлиево с възможност за разглеждане на  Етнографския комплекс "Дандоловите къщи" и Хаджистояновото училище,  построено през 1844г. Часовниковата кулаи Паметника на свободата.
Отпътуване за гр. Габрово. Разположен по поречието на р. Янтра, Габрово е известен с  богатата си история на занаятчийски и промишлен център, с възрожденския си стремеж  към образование, с пестеливостта на жителите си и с обичта към шегите и смеха. Настаняване в хотел. Свободно време за обяд. Туристическа програма в Габрово: Посещение на църквата „Успение Богородично”,  Часовниковата кула от 1835 г., Априловската гимназия - първото новобългарско светско взаимно училище, където днес се помещава и Националня музей на образованието, Интерактивният музей на индустрията, чиято сграда е с напълно възстановен оригинален архитектурен облик отпреди 120 години, но с помощта на иновативни и атрактивни технологии  ще ни запознае с промишлеността и занаятите, прочули Габрово в миналото като „българския Манчестер”.  Свободно време за  разходка покрай Янтра, с красивите габровски мостове,  паметници, чешми и паркове. Вечеря. Нощувка.
 
2 ден  Габрово – м. Узана – София
Закуска. Посещение на „Дома на хумора и сатирата” – единственият по рода си музей, посветен на хумора. Посрещнати с поздрава „Добре сте дошли и добре сте си отишли” и след зареждане с добро настроение от габровските шеги, отпътуване за местността Узана.Сред вековните букови гори на Шипченския дял на Централна Стара планина  в подножието на вр. Исполин на най-обширната поляна на билото на Балкана се намира Географския център на България. През 1991 год. екип от учени определят точния център на страната ни. Той има координати 42°46’ с.ш. и 25°14’ и.д. Тази важна точка е отбелязана със стилизирана  пирамида с цветовете на знамето ни. Курортният комплекс Узана се свързва и с големите възможности за целогодишен отдих и походи в планината. Свободно време за разходка по някоя от многобройните екопътеки, фотопауза  сред красивата старопланинска природа и възможност за обяд. Отпътуване за гр. София. Пристигане в София вечерта.

Цената включва:

 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 1 нощувка със закускаи вечеряв хотел *** в района на Габрово;
 • Туристическа програма в Габрово и Севлиево;
 • Посещение на нестността Узана;
 • Екскурзоводско обслужване.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Евентуална горивна такса, която може да бъде начислена в срок до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД "Армеец", София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

 • Дете до 11,99 г., настанено в стая с двама възрастни –  минус 15 лв.

Доплащане:
 • Настаняване в единична стая - плюс 30 лв.

Забележки:

 • Минимален брой туристи: 40 човека ;
 • Необходим депозит при резервация: 50% от пакетната цена;
 • Доплащане до 10 дни преди датата на отпътуване;
 • Срок за уведомление при недостиг на минималния брой туристи: 7 дни преди началото на екскурзията;
 • Туристическата агенция си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата;
 • Входните такси за посещаваните обекти са актуални към датата на публикуване на програмата.Туристическата агенция  не носи отговорност за евентуалната им промяна, и при пътуването се заплащат актуалните към момента входни такси.

ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100003517 / 05.11.2021 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".


КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител