Екскурзия в Казахстан - Между Изтока и Запада

Истанбул

Истанбул Истанбул се намира в северозападната част на Турция. Територията на града обхваща прохода Босфора, на север стига до Черно море, а на юг Мраморно море, а площта му е 5 343 кв. км. Градът попада в умерено морската климатична област, с много валежи. Надморската височина на Истанбул е 23 метра. Населението на Истанбул наброява близо 13,5 милиона души, което го прави най-големия град в Турция.
Забележителностите, които Истанбул предоставя на своите туристи са многобройни. Някои от тях са Света София, която е една от най-големите църкви в света. Построена е от Юстиниян I през 532 година, след време през 1453 година е превърната в джамия и са заличени иконописите. През 1934 година Кемал Ататюрк взима решение да превърне църквата Света София в музей, което привлича милиони туристи. Друг религиозен храм превърнал се в забележителност е джамията „Султан Ахмед” или по-позната като Синята джамия. Построена е през XVIIвек от Ахмед I, с цел да надмине по големина и красота Света София. Размерите на тази джамия са наистина внушителни, височината на минарето достига 40 метра. Синята е наречена, заради цвета на плочките, с които е украсена. Площад „Хиподрум”, той се намира пред Синята джамия и в миналото се е използвал за надбягване с коне. На площада може да се видят много паметници. Топкапъ, в миналото представлявало резиденция на Османските султани, в днешни дни в сградата се помещава музей, съхраняващ множество скъпоценности. Археологически музей -  в него посетителите може да се насладят на колекции от предмети на изксутвото, статуи, облекло на султаните и други експонати. Капалъ чарши е мястото, на което може да се видят множество златарски магазини. Желязна църква Свети Стефан е православна българска църква, построена в края на XIX век. Дворецът Долмабахче впечатлява туристите с интериора си, представен от кристално стълбище, впечатляващ полилей и златна декорация. Със сигурност Истанбул може да предостави възможността на посетителите си да разгледат още много други обекти по време на престоя им в града.

» Транспорт:
Самолет

» Продължителност:
Деветдневна

» Тръгване от:
София България

» Маршрут:
София – Истанбул – Нурсултан – Алмати – Медео – Шъмбулак – Талгар – Тамгала – Алмати – Нурсултан – Истанбул – София

» Отпътуване на:
20.04.2022

» Цена:
3039 лв.

РЕЗЕРВИРАЙ ЗАПИТВАНЕ ОТПЕЧАТАЙ
ПРОГРАМА

Дата: 20.04.2022

Престой: Деветдневна

Промоционална цена до 30.11.2021: 2887 лв.

Стандартна цена: 3039 лв.

1 ден София – Истанбул
Отпътуване в 16:00 ч. от летище София (Терминал 2) за Истанбул с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Кацане в Истанбул в 17:15 ч. Отпътуване в 18:45 за Нурсултан с полет на авиокомпания „Turkish airlines“.

2 ден Нурсултан
Пристигане в 02:30 ч. на летището в Нурсултан. Трансфер до хотела. Настаняване. Закуска. През 1997 година президентът Нурсултан Назарбаев реши да премести столицата на Казахстан от Алмати в Астана, а през 2019 г. я преименува „Нурсутлан“. Днес Нурсултан е динамично развиващ се метрополис. В столицата с бързи темпове се издигат големи обществени, културни, жилищни и бизнес сгради, а заедно с това се наблюдава бърз темп на растеж на населението на града и развитие на градската инфраструктура и икономика. Тук е концентриран политическия живот на Казахстан и много млади хора от цялата страна пристигат тук, за да преследват своите мечти. Новата столица беше превърната в един от най-модерните градове в Централна Азия с красива архитектура и небостъргачи – символ на просперитета на страната, чиято икономика се базира на износа на петрол и други природни ресурси. Туристическа програма в Нурсултан с местен екскурзовод: пирамидата - дворец на мира и съгласието – символ на приятелството между всички религии и нации; джамията „Хазрет Султан“ - най-голямата в Централна Азия; изложбеният център. Трансфер до хотела. Нощувка.

3 ден Нурсултан
Закуска. Туристическата програма в Нурсултан с местен екскурзовод продължава с булеварда на водата и зеленината "Нурзхол" - три километров булевард, на който се намират сгради на държавната администрация като Министерския съвет, Сената, Мажилиса, Върховния съд, Външното министерство, Министерството на отбраната, Националната библиотека, много офисни здания, търговски компании, хотели, някои посолства и луксозни жилищни комплекси. В центъра на булеварда е символът на града - монументалната кула Байтрек, наричана още „дървото на живота“. Сферата на върха с 22 м. диаметър тежи 300 т. и е изработена от специално стъкло, което променя цвета си в зависимост от осветлението. Издигната е през 1997 г. по инициатива на президента Назарбаев, за да ознаменува статута на Астана като новата столица на Казахстан. В кулата са разположени аквариум, ресторант, художествена галерия, панорамна площадка. На платформата има позлатен отпечатък от дясната ръка на президента Назарбаев и когато посетител постави ръката си върху отпечатъка, започва да звучи националният химн на Казахстан. Чрез Кулата се пресъздава една казахска легенда - магическата птица на щастието Самрук снесла яйцето си в процепа между два клона на топола. Стълбът символизира тополата, а сферата - яйцето. На височина от 105 метра от тук се открива най-хубавата гледка към столицата на Казахстан. Туристическата програма продължава с посещение на развлекателния център „Ханска шатра“ - още един от символите на столицата. Сградата е проектирана във формата на шатра и напомня за традиционната казахска юрта, като централно разположения носещ стълб е с височина 150 метра. Тук се разпологат ресторанти, кина, магазини и различни атракции и развлечения - мини голф игрище, малка изкуствена река, голям „Дино парк“ с праисторически динозаври, мамути и екзотична растителност. Малко еднорелсово влакче минава през целия парк и на моменти излиза на височина от около 50-60 метра под купола на шатрата. Последният етаж е особено впечатляващ – изкуствен плаж, покрит с фин пясък, екзотична растителност и басейн, пълен с морска вода, изкуствени вълни и дори може да се кара сърф. Трансфер до хотела. Нощувка.

4 ден Нурсултан – Алмати
Закуска. Трансфер до летището на Нурсултан. Отпътуване в 11:30 ч. за Алмати с полет на авиокомпания „Air Astana”. Кацане в 13:10 ч. в Алмати - град, смятан за един от най-елегантните в Централна Азия и бившата столица на Казахстан. Разположен в подножието на планинската верига Заилийски Алатау, той удивлява с оригиналните си архитектурни ансамбли, съчетаващи елементи на националния стил и най-модерните строителни конструкции. Трансфер до хотела и настаняване. Туристическа програма в Алмати с местен екскурзовод: историческият център на Алмати, паметникът на Златния войн, който представлява независимостта на Казахстан и неговите граждани; централната библиотека; държавният академичен театър за опера и балет; паркът „Панфилов“, катедралата „Възнесение“; площадът на независимостта и вечния огън. Изкачване с лифт до връх Кок-Тюбе. От наблюдателната площадка се разкрива живописна панорама към "южната столица" на Казахстан. Свободно време за разходка. Връщане в Алмати. Трансфер до хотела. Нощувка.

5 ден Медео – Шъмбулак
Закуска. Екскурзия в красивата планина над Алмати. Изкачване до туристическия комплекс Медео, където се намира най-голямата високопланинска ледена пързалка. Ледената площадка се разполага на 1700 м над морското равнище и е с площ 10 500 кв. м. - отлична за открити международни състезания по кънки, бягане, хокей, фигурно пързаляне. Посещение на модерния ски курорт Шъмбулак, от където може да се усети свободния дух на Казахстан, обхвата на неговите територии и красотата на тези земи. Снежните върхове, вековни гори, планински езера, съчетани с модерни ски лифтове, термални басейни и уютни къщи, не оставя никакво съмнение, че Казахстан се развива динамично, но остава верен на традициите на степните номадски народи. Шъмбулак е прочут с мекия си климат, големия на брой слънчеви дни, устойчива снежна покривка от ноември до май и великолепен изглед към околните планински върхове и хребети. Високопланинската ски писта се обслужва от три седалкови лифта и три ски-влека. Въздухът в дефилето е толкова чист, че човек може да се замая, а миризмата на гората се смесва с едва доловим вкус на ледения вятър от върховете. Връщане в Алмати и свободно време за разходка по булевард „Панфилов“ и улица „Арбат“. Връщане в хотела и нощувка.

6 ден Талгар
Закуска. Отпътуване за Талгар. Посещение на етно село „Ханс“ – запознаване с великолепното номадското минало на казахския народ. Туристическата програма включва: показване на основни национални традиции, обиколка на базата, запознаване с казахстанската юрта, национални игри, номадската култура, местни ритуали и занаяти, музикални и танцови изпълнения. Обяд с традиционни казахски ястия. Отпътуване за планинския курорт Лесная Сказка. Разходка и свободно време. Връщане в Алмати. Трансфер до хотела. Нощувка.

7 ден Тамгала
Закуска. Отпътуване за археологическия район на Тамгала. В каньона на река Тамгала, разположен сред общирните сухи райони на Чу-Илийските планини, има уникална колекция от около 5000 петроглифа (скални рисунки), датирани от 2 хилядолетие пр. Хр. до наши дни. Уникалното светилище със скални рисунки е открито в края на 50-те години на ХХ в. и представлява истинска древна художествена галерия. В скалите са издълбани ловни сцени, ритуални сцени, жертвоприношения на животни, композиции с изображения на хора и животни, фигури на жени, стрелци с лъкове, лов със соколи, древни божества и много други картини. Сред петроглифите се срещат изображения на дискове, колесници, тамги, молитвени надписи. Близо до дефилето се намират гробища от бронзовата епоха (XI-X в. пр. Хр.) и от времето на ранните номади (III-II в. пр. Хр.), както и селищата им. Галерията от петроглифи в Тамгала е съкровище от световно значение и е под защитата на ЮНЕСКО. Обяд (сух пакет). Връщане в Алмати. Връщане в хотела и нощувка.

8 ден Алмати – Нурсултан
Закуска. Напускане на хотела. Шопинг тур в Алмати – посещение на търговски център (MEGA Center или Essentai Mall). Посещение на Зеления базар - чудесен шанс да се усети атмосферата на автентичен ориенталски пазар с неговите цветове и аромати, известни ориенталски сладки, сушени плодове, местни продукти и сувенири. Посещение на фабрика за шоколад „Рахат“ и възможност за покупка на типични шоколадови изделия. Трансфер до летището на Алмати. Отпътуване за Нурсултан в 19:45 ч. с редовен полет на авиокомпания „Air Astana”. Кацане в Нурсултан в 21:30 ч. По желание: вечеря в местен ресторант (заявява се и се заплаща намясто). Трансфер до летището.

9 ден Нурсултан – Истанбул – София
Отпътуване в 03:25 ч. от Нурсултан за Истанбул с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Кацане в Истанбул в 05:50 ч. Отпътуване за България в 07:45 ч. с полет на авиокомпания „Turkish airlines“. Кацане на летище София (Терминал 2) в 09:05 ч.

Цената включва:

 • Самолетен билет София - Истанбул - Нурсултан - Истанбул - София на авиокомпания "Turkish airlines" с включени летищни такси, ръчен багаж до 8 кг и чекиран багаж до 30 кг;
 • Самолетен билет Нурсултан - Алмати - Нурсултан на авиокомпания "Air Astana" с включени летищни такси, ръчен багаж до 8 кг и чекиран багаж до 23 кг;
 • Транспорт с туристически автобус по маршрута;
 • 2 нощувки със закуски в хотел "Duman" 4* (или подобен) в Нурсултан;
 • 4 нощувки със закуски в хотел "Grand Voyage" 4* (или подобен) в Алмати;
 • Туристическа програма в Нурсултан, Алмати, Медео и Шъмбулак;
 • Посещение на етно село "Ханс" с включен обяд (без напитки);
 • Екскурзия до петроглифите в Тамгали (с включен обяд - сух пакет);
 • Входна такса за лифта до връх Кок-Тюбе в Алмати;
 • Местен екскурзовод по време на туристическата програма в Казахстан;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • Мед. застраховка с асистанс и лимит на отговорност 10 000 евро на ЗД "Евроинс".

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • PCR тест (при необходимост);
 • Допълнителни услуги по програмата;
 • Обяди и вечери (Заявяват се и се заплащат на място - между 15 USD и 40 USD / хранене);
 • Такси за снимане с фотоапарати и камери в туристическите обекти;
 • Бакшиши за екскурзовод и шофьор (3-5 USD на турист на ден - заплаща се задължително на място);
 • Входни такси за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание;
 • Застраховка - Отмяна на пътуване - от 1,5 до 3,5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД "Армеец", София, ул. Стефан Караджа 2.

Отстъпки:

Доплащане:
 • Настаняване в единична стая - плюс 199 лв.

Забележки:

 • Мин. брой туристи: 15 човека;
 • Резервации: депозит - 45% от общата пакетна цена;
 • Доплащане - до 40 дни преди датата на отпътуване;
 • Възможна е промяна в реда на разглеждане на забележителностите по програмата;
 • Всички екскурзии се провеждат с местен лицензиран екскурзовод и превод на български език;
 • Анулации: до 31 дни преди датата на отпътуване - 45% от основната цена; от 30-я ден до деня на заминаване - 100% от общата цена;
 • Авиокомпанията си запазва правото на промяна на часовете на полетите;
 • Пътуването като цяло не е подходящо за лица с ограничена подвижност!

Полезна информация
Необходими документи
 • Задграничен паспорт с 6 месечна валидност след дата на връщане. За деца под 18 години, пътуващи с един родител или без родители – нотариално заверена декларация, че родителите са съгласни детето да пътува извън България.
 • Казахстан отменя визите за граждани на Република България за престой до 30 /тридесет/ дни.
 • Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
ТO има сключена застраховка "Отговорност на Туроператора" по смисъла на чл. 97 от ЗТ, с полица № 03700100003517/ 05.11.2021 на "ЗД Евроинс" АД - гр. София, бул. "Христофор Колумб" № 43, ЕИК 121265113, тел. +359 2 468 90 70.
Застраховка "Отмяна на пътуване" се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на ЗАД "Армеец".

КОМЕНТАРИ
ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ


Уважаеми клиенти,

Считано от днес 14.05.2020г. възстановяваме работата на офиса със следното работно време:

от 9:00 до 12:00
от 12:00 до 12:30 - задължителна дезинфекция на офиса
от 12:30 до 18:00

В офиса е въведен специален пропусквателен режим за посещение на не повече от двама души.

В офиса няма да се допускат посетители без ЛПС / задължително маска, препоръчително ръкавици /.

Преди да посетите офиса за повече информация, моля да използвате познатите ви телефони:

0877 736 167
0889 316 800
02 441 0 144
02 441 0 021
02 441 0 025

или познатият Ви имейл:

office@gptravel.bg

Благодарим за проявеното доверие и търпение.

Гълъбин Парушев - Управител