ТърсенеНамерете ни във Facebook

СТАТИИ - Полезно

Гърция

14.12.2014г.

Пътната полиция налага високи по размер глоби и принудителни административни мерки за нарушение на Закона за движение по пътищата, за това българските граждани трябва много стриктно да спазват правилата за движение и посочените ограничения.

Македония

19.12.2014г.

Нарушаването на изискването за задължително денонощно използване на фаровете на пътищата на страната подлежи на глоба.

Сърбия

19.12.2014г.

Забранено е носенето и притежанието на оръжие без съответните документи и разрешителни. В закона са посочени предметите, които се считат за оръжие. Освен огнестрелно, като такова се считат и ножове, боксове, саби, лъкове, арбалети и др. За нарушаване на разпоредбите на закона са предвидени санкции, като същите се налагат от съда.

Турция

19.12.2014г.

Интензивният пътен трафик е характерен за големите градове в Турция. Градски транспорт е много добре развит и освен автобуси се използват таксита, трамваи, метро и морски линии. Строго се спазват ограничения на скоростта.

Албания

19.12.2014г.

Пътна мрежа в страната е в добро състояние. С влак не може да се стигне навсякъде, а само до някои градове в северната и югоизточната част на страната. Автобусът е по удачният избор на транспорт и може да се стигне почти навсякъде. Фериботните линии с Италия и Гърция са редовни и има от пристанищата на Дуръс, Вльора и Саранда. Международното летище се намира в Тирана.

Румъния

19.12.2014г.

Престъпността е висока най-често тя е изразена в джебчийството и кражбите на документи, пари, мобилни телефони и др.

Австрия

19.12.2014г.

Движението по пътищата в Австрия е от дясно. Пътуването по магистралите изисква наличието на стикер за платена пътна такса (винетка).

Босна и Херцеговина

19.12.2014г.

През цялата година е задължително движението с пуснати къси светлини.

Черна гора

19.12.2014г.

При навлизане на територията на Черна гора с автомобил, се изисква представяването на зелена карта, която да удостоверява международната застраховка. Шофирането с включени късе фарове е задължително!

Хърватия

19.12.2014г.

Магистралните такси се заплащат спрямо хърватската валута (хърватска куна). Правилата за движение трябва да се спазват стриктно, защото наложените глоби са високи.

Швейцария

19.12.2014г.

Водачите на превозни средства задължително трябва да имат вериги за определени участъци във високите планини.

Унгария

19.12.2014г.

Трафикът, особено в Будапеща и големите градове, е натоварен. Трябва да се шофира внимателно, тъй като шофьорите карат с несъобразена скорост. По магистралите рядко се срещат полицейски патрули, но има не малко камери, които следят спазването на ограниченията на скоростта в Унгария. Задължително е шофирането с включени къси светлини, дори и през деня.

Германия

19.12.2014г.

Ако пътувате с автомобил, трябва да сте много внимателни при шофиране в градски условия защото има много колоездачи, които се включват в движението изключително активно.

Полша

22.12.2014г.

Полша има добре развита мрежа от вътрешни и международни полети, автобусни линии и железопътни връзки. Движението по пътищата е строго регламентирано и следва всички правила да се спазват, в противен случай се налагад солидни глоби.

Португалия

22.12.2014г.

Равнището на престъпността в Португалия не предполага не е много висока. Известна предпазливост е необходима при пътуване с градския транспорт или при посещение на райони с преобладаващо имигрантско население. Бъдете бдителни над личните си вещи документи и пари.

Словения

22.12.2014г.

Минималното ниво на улична престъпност. Туристите трябва да бъдат внимателни и да пазят добре личните си вещи, документи и пари.

Словакия

22.12.2014г.

При спиране на бензиностанции са констатирани случаи на умишлено повреждане на гуми на автомобили, с цел водачът да спре по-нататък по пътя и да остави без надзор своите вещи, за да бъдат откраднати.

Великобритания

22.12.2014г.

Както във всяка страна, така и във Великобритания се крия опасносттна от кражибте, за това е важно всички туристи и гости на държавата да бъдат изключително внимателни и отговорни в опазването на личните си вещи, документи и пари.

Белгия

22.12.2014г.

Движението по пътищата е много строго регламентирано. Има закони, които се спазват стриктно, а при нарушение наложените глоби са високи. Шофирането с колан е задължително, както за водача, така и за останалите пътници в превозното средство. Следвайте и спазвайте знаците, както и пътната маркировка.

Испания

22.12.2014г.

Пътуващите задължително трябва да разполагат с валидни лични документи, билети и застраховки, както и да се снабдят с европейска здравно-осигурителна карта.

Италия

22.12.2014г.

При пътуване с лек автомобил се препоръчва да се пътува с вдигнати стъкла на прозорците. Да се избягват продължителни престои и почивки по бензиностанции и паркинги.

Малта

22.12.2014г.

В страната има ляво движение на пътя. Шофирането с колан е задължително за всички пътници в автомобилното средство. Трябва да се спазват стриктно законите за движение по пътищата, защото глобите са в немалък размер.

Люксембург

22.12.2014г.

Състоянието на здравеопазването и медицинското обслужване е в съответствие със западноевропейските сандарти. Посетители на страната трябва да имат здравно-осигурителна карта, за да може да получат нужната спешна медицинка помощ

Швеция

22.12.2014г.

Медицинското обслужване се извършва чрез социално осигуряване на населението в здравноосигурителна система. Ползва се европейска здравноосигурителна карта и за това всеки един турист трябва да има такава, за да може при спешен случай да му бъде оказана безплатна медицинка помощ.

Финландия

22.12.2014г.

Финландия има добре здравна система. Няма заразни заболявания, които да налагат задължителна ваксинация както при краткосрочни, така и при дългосрочни пътувания. За да получите безплатна медицинска помощ е нужно да предоставите здравно-осигурителна карта.

Чешка Република

22.12.2014г.

Нивото на престъпността в страната е ниско, но хората трябва да бъдат внимателни на оживените места като гари, туристически обекти, площади и тн., защото не са изключени джебчийските кражби.

Франция

22.12.2014г.

Нивото на здравеопазването във Франция е едно от най- високите в света. За да се ползват от неговите услуги българските граждани предварително трябва да се снабдят с необходимите здравно-осигурителни документи. Наличието на европейска здравно-осигурителна карта осигурява безплетен медицински преглед при спешен случай.