7 места, които трябва да посетим в Сърбия

1. Ниш
Незабравима екскурзия до Ниш
Ниш е третият по големина сръбски град и е разположен на река Нишава в Югоизточна Сърбия. Градът е основан през 3 век преди Христа, което го прави един от древните европейски градове. Местоположението му е стратегическо и поради това е наричан „Портата между Изтока и Запада“. В Ниш е роден византийският император и основател на Константинопол Константин Велики. Интересни забележителности в града са Нишката крепост, подземната търговска улица, както и Медианата – лятната резиденция на император Константин. Паметникът Челе Кула, изграден от черепите на 952 сръбски въстанници, е един от най-важните и значителни обекти от сръбската история.
2. Лесковац – Фестивала на сръбската скара
лесковачка рощилияда

Всяка година в края на месец август и началото на септември в град Лесковац се провежда фестивал на сръбската скара. Празникът събира хиляди хора, както от Сърбия, така и от съседните й страни. Фестивала всъщност е демонстрация на приготвянето на ястия, както е било в миналото. Използват се предимно глинени съдове и всички гозби се пекът на жар. Предлагат се традиционни сръбски специалитети като вешалица, кобасица и плескавица, които се приготвят по стари рецепти с изцяло чисти продукти. Фестивалът трае една седмица, а всяка вечер на откритата сцена пеят различни сръбски изпълнители, които се грижат за доброто настроение на гостите.
3. Дяволския град
природната забележителност дяволски град

Това е една изключителна природна забележителност, намираща се в област Поморавие, Южна Сърбия. Всъщност това е комплекс от скалисти образувания, наподобяващ Белоградчишките скали. Легендата гласи, че преди много години на това място живеели много религиозна група хора. Това не се харесало на Дявола и той решил да се намеси, сътворявайки киселинен извор недалеч от селището. Когато хората отпили от него загубили трезвия си ум и решили да направят бракосъчетание между брат и сестра. Това разбира се не се харесало на Господ, който решил да накаже присъстващите на сватбата и ги превърнал в камъни.
В наши дни, разхождайки се в града, когато вятъра задуха, ще чуете  „дяволските въздишки“, създавани от движението на въздуха между скалистите образувания.

4. Манастир Жича

манастир Жича - символ на сръбското Кралство

Това е действащ православен манастир с над 800 годишна история. Църквата е много интригуваща със своя ярко червен цвят. Построен в началото на 13 век манастирът все още пази стенописи от този период, въпреки своята бурна история. Манастирът е бил разрушаван на два пъти, но въпреки това е съграден отново от сръбските владетели. А това е съвсем нормално, заради значението му в сръбската история. Първоначално през 1217г. Стефан Неманич е бил коронясан от първия глава на самостоятелната сръбска църква – Свети Сава. След това през 1882г. Милан Обренович също е коронясан в манастира, след което Сърбия е обявена за кралство.

5. Фрушка гора

знаменития национален парк Фрушка гора

Националният парк Фрушка гора се намира в областта Войводина и представлява ниска планинска верига. През 15 век там започва стоеж на манастири, които в края на 18 век наброяват 35. Днес за съжаление са останали само 15 от тях. В Крушедолскич манастир, основан през ХVІ век, са погребани княгиня Любица Обренович и крал Милан. Именно заради манастирите областта е наричана “ Войводинската Света гора“.
Фрушка гора е осеяна с много извори и стотици вековни дървета, даващи дом на различни диви животни като елени, глигани, сърни и муфлони. Областа е много популярна за жителите на Белград и Нови Сад, които редовно отиват там на излети.

6. Белград

sveti_sava_belgrad

Столицата на Сърбия се намира в северната част на страната, на брегoвете на реките Сава и Дунав. Историята на града води своето начало от годините преди Христа, когато местни племена основават селище на това място. Поради многобройните варварски нашествия по тези територии селището е разрушено, а градът бива изграден отново по времето на Първата Българска държава. След това градът е бил владение на византийци, унгарци, османци и сърби.
Днес Белград е дом на над 30 музея и галерии, театри, както и филхармония. В града се намира и най-големия сръбски храм – „св. Сава „. Площада на Републиката е популярно място сред местните, а на улица “ Краля Милана“ ще видите Стария, Белия и Новия дворец, последния от които днес е дом на президента на Сърбия. Паркът „Калемегдан“ ще Ви очарова с гледката, която се открива към реките Сава и Дунав, по залез слънце.

7. Дървеният град

уникалния дървен град на Емир Костурица

Дело на известният сръбски режисьор Емир Костурица, етно-село Мечавник известно още като Дървен град, се намира в Западна Сърбия. Селото е построено специално за филма „Животът е чудо“, а днес е една изключителна туристическа атракция. Всички постройки в него са почти или изцяло от дървен материал. В „града“ има библиотека, църква, кино, както и спирка на известната Шарганска осмица – музейно-историческа теснолинейка, движеща се в областта и разкриваща живопосни гледки към каньона на река Увац.

Привлекателни предложения за екскурзии в Сърбия можете да откриете тук: http://www.gptravel.bg/search/all/sarbiya.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *