Топ 7 на най-големите градове в света

Здравейте скъпи приятели ! Днес ние от GP Travel BG сме се заели със малко предизвикателство, а именно това да Ви разведем, макар и виртуално, сред най-големите мегаполиси в света ! В следващите редове ще се запознаете със 7 от най-големите градове в света !

1. Токио (Япония)

Изключителния мегаполис Токио

С население от 37,75 млн. души, столицата на Япония заема първата позиция в класацията на най-големите градове в света за 2016. В буквален превод от японски името на града означава „Източна столица“.
Няма точни данни кога точно е основан града, но в повечето извори се споменава периода 10-11 век. Първоначално на мястото на днешния мегаполис и било създадено малко рибарско селце на име Едо, което било управлявано от клан, носещ същото име. През 1457г. мъж на име Ота Дакан превзема града и основава замъка Едо. Днес, именно този мъж се счита за основателя на града. Постепенно градът се развива като политическо и културно средище на страната, а през 18век населението му вече надхвърля впечатляващите за онова време 1 милион души.
Въпреки това историята на Токио не винаги е била толкова впечатляваща. Малко известен факт е, че по време на Втората Световна война японската столица е била наполовина разрушена от американски бомбардировки. Жертвите са между 75 и 200 хиляди души, а щетите са съизмерими с тези от Нагазаки и Хирошима. Веднага след войната започва възстановяване на града и дори през 1964г. Токио е домакин на Летните Олимпийски игри. В наши дни „Източната столица“ е сред 3-те най-големи финансови центъра в света, заедно с Ню Йорк и Лондон.

2. Джакарта (Индонезия)

Изумителната Джакарта

Столицата на Индонезия е и нейният най-голям град с население от 31,3 милиона души.
Градът е основан през 4 век и още тогава е бил важно търговско пристанище на царството Зонда. Постепенно, през 17 век градът се разраства и става столица на Нидерландска Индия. През 1945г., след като е обявена независимостта на Индонезия, Джакарта става нейна столица.
Почти всички големи компании, опериращи на територията на Индонезия, се намират в Джакарта. Това не е никак изненадващо предвид факта, че именно индонезийската столица е един от най-бързо разрастващите се градове в световен мащаб.

3. Делхи (Индия)

Делхи

Делхи всъщност е метрополис, който е разделен на няколко селища и включва Ню Делхи – официалната столица на Индия, както и други по-малки окръзи. Общото население възлиза на 25,7 млн. души и това нарежда града на 3то място сред най-многолюдните в света.
Селището възниква около 6 век преди новата ера, но започва да играе важна роля в региона едва през 13-16 век. През 1639г. е построен Стария град, който е столица на Монголската империя в периода 1649 – 1857г.  Постепенно, отчасти заради британското влияние в Индия, Делхи губи своята важност в политическия живот на страната за сметка на новата столица Калкута. Въпреки това през 1911г. властите връщат „титлата“ на Делхи и тогава именно започва изграждането на Ню Делхи. След обявяването на Независимостта на страната през 1947г. Делхи остава столица, политически, културен и административен център на страната.
В религиозно отношение най-голям е броят на индусите(около 80 %), следвани от мюсюлманите и сикхите. Поради това не е изненада, че на територията на Делхи се намира и най-големият индуистки храм в света – Масджид.

4. Сеул (Южна Корея)

Столицата на Южна Корея - Сеул

Столицата на Южна Корея е с население от близо 23,5 млн. души. Градът е важен политически, културен и административен център в страната. В икономическо отношение градът е изключителен гигант, като е дом на едни от най-големите компании в света, а именно Samsung, LG и концерна   Hyundai-Kia., както и много други. Сеул беше домакин на Световното първенство по футбол през 2002г., както и на Летните Олимпийски игри през 1988г.
Селището е създадено сравнително рано, като най-ранните записки водят до 18г. преди новата ера. Въпреки това най-древните находки, които са намирани на територията на Сеул са датирани с време на създавене между 3000 и 7000 години. Градът е бил орисан да бъде столица още от самото си създаване, като той поема тази фунция на една от трите корейски държави по това време. През вековето градът търпи бурно развитие, но най-печални за него са събитията по време на Корейската война. Тогава Сеул е бил превземан на 2 пъти от севернокорейски войски и след това напълно унищожен. Някои автори сравняват пораженията с тези в Берлин в края на Втората Световна война. Въпрки това обаче, Сеул никога не е преставал да бъде столица на Южна Корея и много бързо се възстановява от разрушенията и отново заема водещата роля в живота на страната.
В Сеул има изключително много туристически обекти и не е случаен факта, че столицата е най-посещаваният азиатски град през 2014г. 4 от паметниците на културата в Сеул се намират под опеката на ЮНЕСКО, а именно : храмът Чомньо, Дворецът Чхандоккун, Кралските гробници на династията Чосон, както и крепостта Хвасон.

5. Мумбай (Индия)

мумбай

Мумбай е вторият най-населен град в Индия и първият сред на-големите, който не е столица на своята страна. Населението му възлиза на 22,8 млн. души и все пак го поставя на челно място като най-големият град в Южна Азия.
Владетелите на Мумбай през вековете са най-различни, като градът е основан върху някогашен архипелаг от 7 острова. Рибари основават бъдещия мегаполис преди малко повече от 2000 години. Местни племена редуват контрола над града, чак до средата на 16 век, когато той е влючен в пределите на Монголската империя. През 1535г. Мумбай попада под Португалско владение, като тогава започва развитието на католическите религиозни ордени в областта. Португалците строят редица крепости и укрепления, поради нарастващото напрежение и борба за контрол с англичаните, които поемат владението през 17век. Малко по-късно са формирани движение за независима Индия, като след края на Втората Световна война страната получава най-накрая своята независимост.

6. Карачи (Пакистан)

Финансовата столица Кирачи

Карачи е най-многолюдният пакистански град и се намира на брега на Арабско море. Населението му е 22,8млн. души, като по-голямата част от тях са мюсюлмани, но има и малобройна християнска общност.
За разлика от другите мегаполиси в Азия, Карачи е известен още от дълбока древност. Има сведения, че в покрайнините на града е била разположена армията на Александър Македонски, докато се строял флот, с който той да се върне във Вавилон.
През 18 и 19 век Карачи влиза в пределите на Британската империя, като това дава тласък на развитието на града – започват строежи на много училища и обществени сгради, развиване на инфраструктурата и търговията.
Интересен факт е, че Кирачи е първата столица на Пакистан след формирането на държавата през 1947г.  Черна сянка хвърля периода в края на 20 век, когато в града прииждат хиляди бежанци от Британска Индия и Афганистан и влизат в сблъсъци с местните. В резултат на това в началото на 90-те години на миналия век в града е извършено масово прочистване, след което хиляди са безследно изчезнали.
През новия век Кирачи е финансовата столица на Пакистан, като града генерира 20% от БВП на страната.

7. Шанхай (Китай)

Космополитния Шанхай

Шанхай е най-големият китайски град, но не и столица на държавата. Въпреки това той е един от четирите града, които са подчинени пряко на централното правителство. Намира се в източната част на страната, а населението му наброява 22,7 милиона души.
Градът, по подобие на повечете крайбрежни азиатски градове, е бил създаден като рибарско селище. Постепенно се разрастнал и започнал да играе все по-голяма роля в източен Китай. В началото на миналия век текстилната промишленост се развива изключително бързо, паралелно с разрастването на международната търговия. Благоприятното разположение дава възможност на града тласка развитието на града непрекъснато нагоре и в крайна сметка през 2005г. Шанхайското пристанище се превръща в най-голямото в света. Мегаполисът е дом на редица големи финансови и търговски дружества, но освен това е и популярна туристическа дестинация. Едни от големите му забележителности са кварталите Уайтан и Чъхуан Мао.
В Шанхай високо развита е образователната система, като в рамките на града се намират внутелните 30 университета, както и над 2000 основни и среди училища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *