7 от най-величествените катедрали в Европа

1. Катедралата Уинчестър, Уинчестър

Най-дългата катедрала в света - Уинчестър

Сроежът на храма започва през 1089г. и след завършването си, със своите 160метра,  е най-дългата средновековна катедрала в света, а в наши дни е най-дългата готическа катедрала в Европа.  Храмът е посветен на трима светии – Свети Петър, Свети Павел и Свети Суитин.
Любопитен факт е, че в нея е починала и впоследствие погребана писателката Джейн Остин. През 2005 храма е избран за снимки на прочутия филм по бестселъра на Дан Браун – „Шифърът на Леонардо „.

2. „Светото семейство“, Барселона

La Familia величествената катедрала на Гауди

Катедралата е дело на „любимия син на Барселона“ – Антонио Гауди и е най-големият му проект. Строежът започва през 1882г., но архитектът Гауди умира по нелеп начин през 1926г., преди да я завърши напълно. Работата по завършването започва през 1978 г. Днес архитектът на катедралата е Жорди Бонет. Катедралата има 18 кули, посветени на 12-те апостоли, четиримата евангелисти, Дева Мария и Исус Христос.
„Саграда Фамилия“ е най-голямата християнска постройка в Испания. Проектът на катедралата включва три величествени фасади: източната, която е посветена на рождеството на Исус Христос, западната – на Страстите Христови, и южната – възхвала на името му, която е и най-голяма от всички.
Височината на църквата при окончателното й завършване ще бъде 170 метра, един метър по-ниска от съседния хълм. Гауди е вярвал, че неговото творение не трябва да бъде по-високо от творението на Бог.

3. Катедралата в Севиля

 

Espagne,Séville : cathédrâle

Севилската катедрала, наричана още „Дева Мария де ла Седе“, е най-голямия готически храм в Европа. През 1987г. е включена в списъка за световно и културно наследство на ЮНЕСКО. В наши дни храмът е третият най-голям в света, след Свети Петър в Рим и Свети Павел в Лондон.
Основите на храма били положени през 1402г. върху джамия, която е била разрушена от земетресението през 1356г. Окончателно е завършена през 1520г., но само няколко години по-късно купола се срутва и работата започва отново. След земетресение през 1888г. куполът отново се срутва, като унищожава всички ценности, намиращи се под него.
Легендите гласят, че кръстът на катедралата е изработен от първото злато, което Христофор Колумб донася от Америка. В храмът се намира и гробът на прочутия откривател, но има данни, че през 1544г. тленните му останки са били пренесени в столицата на Доминиканската Република – Санто Доминго. Около 250 години по-късно са транспортирани в Хавана, а през 19 век са върнати обратно в Севиля.
В наши дни храмът е дом на безценни реликви, сред които картини на Мурильо, Диего Веласкес, Франсиско Сурбаран, Гоя и други.

4. Сан Марко, Венеция

Базиликата Сан Марко във Венеция

Разположена на площада Сан Марко, близо до двореца на дожите, базиликата „Сан Марко“ е най-емблематичния венециански храм. Изградена е във византийски стил, а името й се свързва с мощите на Свети Марк Евангелист, които се съхраняват в нея.
Във вида, в който я виждаме днес, катедралата е построена през 11 век. На мястото на сегашната базилика през вековете е имало много други, които обаче били разрушавани поради една или друга причина. Във Венецианската република било традиция, когато някой кораб се завърне от пътешествие, да остави дар за храма.
Базиликата е изградена на няколко нива, като първото има 5 сводести портала. Мозайката на фронтона изобразява пренасянето на мощите на Свети Марк, тази над централния портал изобразява Исус, като съдник по време на Страшния съд.
Отвътре катедралата изобилства от златни мозайки, като една част от тях изобразяват сцени от Новия Завет, а друга част сцени от Стария Завет. В главния олтар се намират мощите на Свети Марк, а иконостаса е украсен с мрамор.

5. Кьолнската катедрала

Забележителната Кьолнска катедрала

Катедралата в Кьолн е може би най-известната готическа катедрала в света. Нейното строителство се осъществява на 2 етапа, като първият е от 1248г. до 1437г., а вторият от 1880г. до 1884г.  В днешния си вид е построена на мястото на старата каролингска катедрала на града, която пък се е намирала върху основите на раннохристиянски храм. През Средновековието градът е един от най-богатите и силни градове в Свещената римска империя, поради това е взето решението за строеж на храм, който да покаже могъществото на града.  Днес катедралата в Кьолн е втората по височина в Германия  и представлява централен храм на римокатолическата кьолнска архиепископска епархия.
Притегателен обект за много туристи, храмът е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1996г. С височина от 157метра тя е била най-високата сграда в света в периода 1880г. – 1884г.
6. „Свети Василий“, Москва

Храмът Свети Василий в Москва

По заповед на Иван Грозни строежът на катедралата започва през 1555г. и трае сравнително кратко – тя е завършена през 1561г. Храмът е построен в чест на победите над Казанското ханство и завладяването на град Казан.
Легендата гласи, че очите на архитекта Постник Яколев били избодени, за да не може да построи друга подобна сграда. Въпреки това има данни, че той е построил още една катедрала в град Владимир.
„Свети Василий“ се намира на Червения площад в Москва и е една от най-забележителните сгради в Русия, и най-емблематичната сграда в Москва.В архитектурен план катедралата прилича на звезда с осем върха. Съставена е от 9 отделни параклиса, като деветият се намира между останалите осем.
Любопитно е да се отбележи и факта, че по времето на Иван IV храмът се е използвал за съхранение на царската хазна.

7. Света София, Истанбул

Древната Света София в Истанбул

Хагия София  e главната катедрала в Константинопол ( днес Истанбул). Църквата е осветена през 360г. и е бил най-забележителният и величествен паметник на християнската архитектура от византийски стил. След превземането на Цариград от кръстоносците през 1204г. , храмът служи за катедрала на константинопоските латински патриарси. След падането на Константинопол под турско робство през 1453, Хагия София била превърната в джамия. От 1935г. сградата функционира като музей.
Историята разкава, че император Юстиниан искал църквата да бъде по-голяма от Соломоновия храм в Йерусалим и същевременно да покаже доминантството на Цариград над останалият свят. Размерите на  храма са наистина забележтелни – дължина с предверията е 120 метра, ширината е 72 метра, а куполът е висок 60 метра. Тук архитектите съчетават двата най-използвани модела за строеж на църкви във Византия до това време – централно-куполния и базиликален.
Централният кораб представлява огромна зала с дължина 76,2 метра и ширина 33 метра, силно осветена от извисяващия се към небето свод с 40 прозореца, разположени в основата на купола. Има още два кораба – северен и южен, както и множество балкони (галерии).
Двете странични галерии са отделени от централния кораб със 110 изящни мраморни колони, които дават възможност пространството да не се разделя и благодарение на страничните прозорци да се постигне равномерно осветяване на църквата.
Украсата на храма е наистина впечатляваща, като за нея са донесени дарове и скъпоценности от всички краища на Византийската империя – най-различни видове мрамор, скъпоценни камъни и много злато.

One thought on “7 от най-величествените катедрали в Европа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *