7 места, които трябва да посетим в Турция

Турция е държава, намираща се на два континента – Азия и Европа. Разположена върху руините на 4 империи тя предлага безброй много забележителности и вълнуващи дестинации. Днес ще се опитаме да ви представим 7 места, които наистина си струва да посетите.

1. Кападокия

полет с балон над Кападокия

Кападокия е област на територията на днешна Турция. Тя притежава изумително историческо и културно наследство. Впечатляващи са църквите, къщите и манастирите, които са издълбани в меките скали. Приказните „комини“ пък представляват творение на природата, образувало се преди повече от 13 милиона години. Това са скални образувания, за които има легенди че са обитавани от призраци. Подземните градове намиращи се в Кападокия имат до 8 етажа под земята, множество пещери и тунели – всичко дело на древните хора.

2. Памуккале

памуккале

Това е уникална природна забележителност, която се намира в югозападна Турция близо до град Денизли. Преди години вследствие на много земетресения в падината на река Мендерес се получили множество минерални извори. В тези извори се съдържало голямо количество варовик и така се е образувал Памуккале. Приличаща на замръзнал водопад, таза забележителност със сигурност ще Ви остави без думи. Има сведения, че Клеопатра е посещавала това място и ако искате можете да се потопите в нейния извор – извора на Клеопатра.

3. Ефес

Екскурзия до Ефес, Турция

Ефес някога е бил един от най-богатите търговски пристанищни градове между Близкия изток и  средиземноморските пристанища на Запада. По времето на Август Цезар е бил вторият най-голям пристанищен град след Александрия. Ефес определено има какво да предложи на туриститите и поради тази причина е една от предпочитаните дестинации в Турция. Домът на Дева Мария, разположен само на 7 километра от Ефес, е място за поклонничество не само на християни, но и на мюсюлмани, защото откакто е открит тук са  запомнени много случаи на изцеляване на болни. В Ефес намират място още храма на Адриан, два театъра, църквата „Света Богородица“, както и известната Библиотека на Целз.

 

4. Анкара

Екскурзия до турската столица Анкара

От 1923г. град Анкара е столица на съвременната турска държава. Въпреки че по население и размери отстъпва на Истанбул, столицата има също толкова древна история, колкото и най-многолюдният турски град. Мавзолеят на Кемал Ататюрк е една от най-известните и посещавани сгради в града. Именно Ататюрк премества столицата от Истанбул в Анкара през 1923г.
Други привлекателни за туристите обекти са най-голямата джамия в града – Коджатепе, Музеят на анадолските цивилизации, който притежава богата колекция от различни артефакти, сред които се открояват предмети от ерата на палеолита, неолита, както и от праисторическата ера. Именно заради своята богата колекция той получава наградата Европейски музей на годината през 1971г.

5. Храмът на Аполон

HPIM1778.JPG

Намиращ се в древния град Дидима ( днес Дидим ) на около 15км от град Милет, храмът на Аполон е бил една от най-внушителните сгради за поклонения в Античния свят. Разположен в непосредствена близост до бреговете на Егейско море, в миналото той е привличал хиляди поклонници. В наши дни в руините на високото някога 30метра светилище са останали едва 3 колони, а в древността те са наброявали 120.  Най-доброто време за посещения е привечер, когато с малко късмет можете да наблюдавате как слънцето залязва зад величествения храм. А може би ще се сблъскате с духовете на Александър Велики, Марк Антоний и Клеопатра, които са прекарвали много време там.

 

6. Капалъ чарши

Екскурзия до Истанбул - Капалъ чарши

Известната турска, пазарска улица Капалъ чарши е най-посещаваната туристическа атракция в света. Там можете да намерите буквално всичко, от което се нуждаете. А местните търговци не се притесняват да се пазарят с вас за цената. Всъщност малцина обаче знаят че центъра на Кaпалъ чарши е древна византийска сграда. В пазара място намират 2 джамии, 2 турски бани, както и множество кафенета и ресторанти. Според различни данни дневният поток от хора е между 200 и 500 хиляди души.

7. Аквариум „Sea Life“

посещение на аквариум тюркуазу истанбул

Това е третият най-голям аквариум в света след тези в Атланта ( САЩ ) и Окинава ( Япония ). Намира се в най-големият МОЛ в Европа – Форум Истанбул в град Истанбул. Аквариумът е разположен на 3 етажа и е разделен на различни тематични сектори. Неговите обитатели са приблизитело 10 000, сред които се срещат тигрови акули, пирани, октоподи, различни видове раци и корали. Има също както соленоводни, така и сладководни риби, а дори и такива, които са застрашени от изчезване.
На посетителите е предоставена възможността да нахранят сами скатове и различни видове риби, а в определени дни дори и акули.

Още интересни дестинации, както за екскурзия, така и за почивка в Турция, можете да намерите тук: http://www.gptravel.bg/search/all/turtsiya.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *