7 места, които трябва да посетим в Румъния

1. Букурещ – “ Малкия Париж“

Столицата на Румъния, оприличавана на Париж заради типичната архитектура от ХІХвек, реката протичаща през града, както и Триумфалната арка. Музеи, театри и художествени галерии са на всеки ъгъл. А Букурещ е и градът с най-голямо население на Балканския полуостров – около 1,8милиона души.

 букурещ

2. Замъка Пелеш

В миналото е бил лятна резиденция на румънските крале. Той е издигнат на стратегическия средновековен път, който свързва Трансилвания и Влахия. В него има повече от 160 стаи, в които са вплетени редица стилове, сред които френски, флорентински, ориенталски и разбира се имперски апартамент. Замъкът разполага с една от най-богатите колекции от произведения на изкуството, в която има множество картини и книги, военни доспехи и оръжия, както и много златни и сребърни предмети.

 пелеш

3. Замъка Бран

Познат още като замъка на Граф Дракула. Въпреки че няма категорични исторически данни княз Влад Цепеш ( истинското име на граф Дракула ) да е живял в замъка, местните смятат че Влад Цепеш е бил заточен за около 2 месеца в подземията на замъка. Именно многото подземия и тайни тунели, даващи възможност за скришно влизане и излизане от замъка, подхранват въображението на хората и едва преди 30 години Замъка Бран се превръща в замъка на Граф Дракула.
Днес той е много популярна туристическа дестинация, посещавана от хиляди туристи годишно.

 бран

4. Черната църква в Брашов

Строежът е започнал около 1383г., като любопитен факт е, че стоителите са били българи. Черната църква е известна още под името църква на Света Мария, като тя е най-голямата постройка в страната, издигната в готически стил. Името й идва след като през 1689г. избухва голям пожар, който унищова покрива, а цялата каменна част почернява от саждите. Църквата има пет портала и на входа на всеки от тях са разположени изключително красиви каменни скулптури.

 черната църква

5. Палатът на Парламента ( Букурещ )

Със своите внушителни размери от 270м дължина, 240м ширина, 86м височина и 92м под земята се нарежда на второ място, след Пентагона, като най-голяма административна сграда в света. Според различни данни за проектирането й са отговорни около 700архитекти и близо 20 000 работници. Сградата определено не е нещо, което може да се опише с няколко думи, заради начина, по който е строена. Вложени са 3500тона естествен кристал за направата на 480 полилея.

 парламента букурещ

6. Манастирите Буковина

Това са едни от малкото византийски манастири, които са съхранени и до днес. Намират се областта Буковина и са известни с уникалните си фрески на светци и пророци. Най-добре запазени са манастирите Воронец, Пробота, Сучава, Сучевица и Молдовица, които са под егидата на ЮНЕСКО.

The Voronet Monastery

7. Сфинксът на Бучеджи

Представлява 12 метрова скала, която наподобява човешко лице и напомня на египетските сфинксове. Намира се в централна Румъния, в планината Бучеджи.

The Bucegi Sphinx , Romania

Атрактивни предложения за екскурзии в Румъния можете да откриете тук: http://www.gptravel.bg/search/all/rumaniya.html

4 thoughts on “7 места, които трябва да посетим в Румъния

  1. Даниела Василева says:

    Още една изключително прекрасна екскурзия с Gp Travel до Сърбия-Босна и Херцеговина. Изчерпателна информация през целия път за всеки град през който минаваме! Доволни сме много! Благодарим!!!

  2. Юлиян Василев says:

    Бяхме с GP Travel на екскурзия в Румъния – Букурещ, Синая, Брашов, с посещение на замъците Бран, Пелеш и Могошая.

    Прекарахме страхотно! Видяхме много интересни и красиви неща, които е трудно да се опишат с думи. Северната ни съседка е чудесна страна, горещо препоръчвам на всеки да я посети!

    GP Travel са професионалисти – любезни, отзивчиви и внимателни към своите туристи. Без колебание бих използвал услугите им отново.

  3. Николай Рачински says:

    Браво на GP travel BG. Бяхме от 30.06 до 2.07.2017 в Букурещ, Синая, Брашов. Много добра и професионална организация от екипа на фирмата. Отлични впечатления от всички и всичко.
    ПРЕПОРЪЧВАМЕ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *