7 места, които трябва да посетим в Гърция

1. Атон

магията на атон

Атон е полуостров в Северна Гърция, с планински релеф. На полуострова се намират 20 православни манастира, които се смятат за едно най-свещените места за православните християни. Българският манастир носи името “ Свети Георги Зограф “ и в него живеят 30 български монаха. Любопитен факт е, че в някои от манастирите не се допускат жени. Най-близкото градче Уранополис със своето спокойствие и невероятни пейзажи предразполага към пълноценна почивка. Заобикалящите ви гори и кристално чисто море със сигурност ще ви накарат да се влюбите в това място.
2. Метеора

осмото чудо на света метеора

Метеора е местност в Централна Гърция. Местността е известна със своите уникални манастира, намиращи се на върха на високи скали. В миналото те са били 24 на брой, но до днес са оцеляли едва седем. Историята им датира от преди 6 века, когато османците идват по тези земи. Монасите, усетили заплахата, побързали да се скрият високо в планината и изградили манастирите високо върху скалите. Те издълбали стъпала в твърдия камът и построили въжени мостове, с чиято помощ най-вярващите миряни успявали да достигнат до манастирите и да се помолят. Погледнати от далеч манастирите създават впечатление, че докосват небето. А гледката, разкриваща се от тях е нещо, което трудно би могло да се опише с думи.
3. Корфу

Cape Drastis with nearby islands on Corfu island, Greece

Разположен между Гърция и Италия, в непосредствена близост до албанския град Саранда, остров Корфу е вторият по големина от Йонийските острови. На острова австрийската кралица Елизабет, по известна като принцеса Сиси, е притежавала дворец, на който прекарвала цяло лято. Влюбена в прекрасната природа на острова и запленена от гръцката митология, тя нарекла своя дворец с името Ахилион – в чест на гръцкия герой Ахил. “ Зеленият остров“, както още е известен Корфу, е осеян с маслинови дръвчета. През 17 век техният брой е бил около 2 000 000, като днес те определено са много повече. Също така там се среща така нареченото дърво на Юда, чиито лилави цветове го правят изключително красиво. 36-те вида орхидеи пък, ще ви опиянят със своето благоухание. По този начин Корфу определено е място, което може да ви даде всичко, от което имате нужда.
4. Родоски колос

мястото на родоския колос

Остров Родос се намира в Егейско море и е предпочитана дестинация за много туристи. Несъмнено най-известния обект на острова е Родоския колос. Едно от седемте чудеса на античния свят, той е представлявал бронзова фигура с височина около 30 метра. За жалост природна стихия повалила статуята, но въпреки това тя останал забележителност. През 654г. арабите нападат острова и отнасят със себи си последните останки от статуята.
5. Атина

акрополът в атина

История, романтика и митология – това е лицето на гръцката столица. Името на града идва от древногръцката богиня Атина, която била негова покровителка. Атина, заедно със София, е най-старата европейска столица. Първите сведения за човешка дейност са датирани от преди 11 хиляди години. В течение на годините Атина е била важен град, както в древна Гърция, така и в по-късните столетия. Днес Атина предлага много възможности за развлечение. Най-посещаваните туристически обекти са Акропола на богинята Атина, Византийския музей, Дионисиевия театър и храмът на Зевс. Пристанището Пирея също е доста любопитен обект, поради вековната си история. В близост има музей, в който са изложени бронзови фигури на Аполон и Атина.

островът, който никога не спи Миконос

Островът, който никога не спи. Неслучайно, заради множеството си дискотеки и барове, Миконос е сравняван с испанския остров Ибиза. Купонът буквално се спира, като партитата започват още от обяд на плажа и приключват в ранни зори. Разбира се, както всяко населено място в Гърция, и Миконос има своята многовековна история. Вятърните мелници, построени през 16 век, са най-голямата забележителност. Кварталът “ Малката Венеция“ , църквата Парапортиани, както и площада Алефкандра, са едни от местата, които си стува да се видят.
7. Санторини

романтика на остров Санторини

Острова с най-красивите залези – така е известен остров Санторини. Най-красивият залез може да бъде наблюдаван именно тук. Гледката, която се разкрива от селището Оия/Ия, е изумителна. Безкрайното синьо море със залязващо слънце на хоризонта, както и внушителният вулкан, готов да изригне всеки момент, наистина ще ви оставят без думи. Разбира се Санторини предлага и много друго освен любов и романтика – морският музей представя историята на корабоплаването на острова, а в археологическия музей ще проследите историята на града от древногръцката епоха чак до римско време. Любителите на по-екстремните усещания могат да се гмурнат на 14 метра дълбочина сред останките на древен кораб.

 

Повече очарователни дестинации в Гърция можете да намерите тук: http://www.gptravel.bg/search/v-chuzhbina/gartsiya.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *